У Сербії не вщухають акції протесту проти правління президента Александра Вучича і його Прогресивної партії, що розпочалися ще в грудні минулого року — після нападу в місті Крушевац на лідера опозиційної партії «Левица» Борислава Стефановича та двох його соратників. Невідомі тоді розбили Стефановичу голову, і він пролежав кілька днів у лікарні. МВС Сербії поспішило відзвітувати, що підозрювані були затримані й постануть перед судом. Але опозицію це не заспокоїло, і вона обвинуватила владу в політичному насильстві та спробах залякати інакодумців.

Під час суботніх акцій протесту організатори наголосили на викритті брехливих обіцянок Вучича та вседозволеності членів Прогресивної партії, які перебувають при владі в провінційних містах.

У Белграді розклеїли листівки із цитатами з публічних обіцянок Вучича та хвалебних промов про себе. На мітингу біля будівлі філософського факультету Белградського університету незалежний депутат Мариніка Тепич прямо звернулася до президента: «Ми не зупинимося, бо ти принижуєш нас щодня, ображаєш наш інтелект, гідність, віднімаєш права і в кожного забираєш щось: у старих — пенсії, у молодих — перспективи. Пенсіонерів ти довів до того, що вони купують ліки по одному блістеру, а молодих батьків до того, що вони купують підгузки поштучно, поки ти їм розповідаєш, що вони живуть як ніколи добре».

Молода активістка однієї з опозиційних партій Марія Лукич розповіла, як нахабно поводяться члени Прогресивної партії, які перебувають при владі в провінції. За її словами, їй тривалий час довелося терпіти домагання з боку глави муніципалітету міста Брус (Центральна Сербія) Мілутіна Ютка. На скарги ніхто не звертав уваги, і тоді вона вирішила виступити з викриттями по одному з місцевих кабельних телеканалів. Мер так злякався, що спробував відключити кабельне телебачення в 5-тисячному містечку, щоб жителі не почули від секретарки цікавих фактів про «витівки» її шефа. І пішов у відставку тільки-но скандал почався.

Мирні акції протесту відбулися ще в кількох містах країни. Їх організатори нагадали, що всі бажаючі можуть підписати програму опозиційного «Союзу за Сербію», у якій проголошуються боротьба за свободу ЗМІ, відмова від дострокових парламентських виборів, бойкот опозицією роботи парламенту та муніципальних рад, ретельна перевірка списків виборців, проведення чесних і демократичних виборів, а також формування службового уряду експертів на чолі з безпартійним прем’єром, який має провести чергові вибори чесно й неупереджено.

Тим часом Александр Вучич продовжує ігнорувати акції протесту й висунуті вимоги та активно подорожує країною у рамках оголошеної раніше кампанії «Майбутнє Сербії». На зустрічах у сербській глибинці він розповідає про досягнення нинішньої влади й намагається довести неспроможність вимог опозиції. І незважаючи на протести, рейтинг Вучича, завдяки кампанії, утримується в межах 57 відсотків. Про це свідчать результати останніх соцопитувань, проведених незалежними агентствами в лютому.

Олександр ВОЛОДИМИРІВ.

Фото з сайту Радіо Свобода.