На знімку: березень, 2014 р. Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент в Криму захищає українську військову частину від захоплення російськими агресорами.

Фото з відкритих джерел.

3 березня в анексованому Росією Криму затримали та доправили до райвідділу поліції архієпископа Сімферопольського і Кримського Православної церкви України Климента.
 

«Зняли» його просто з автобуса на центральному автовокзалі Сімферополя, звідки він планував виїхати до Ростова-на-Дону для зустрічі з українським політв’язнем Павлом Грибом.

«РФ боїться, що всьому світові стане відома правда щодо стану здоров’я Павла. Їм є що приховувати. До цього судове засідання по Павлу перенесли, коли до Росії приїхав лікар, який мав розповісти про реальний стан здоров’я політв’язня», — розповідає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. Це, по-перше. А по-друге, те, що архієпископ Української церкви залишається в Криму і служить там — уже феномен, незручний для церкви московського патріарха Кіріла (Ґундяєва) і Кремля. Владика стає центром морального опору окупантам.

Одразу ж захищати православного владику приїхав кримськотатарський адвокат Еміль Курбедінов разом з росіянином — адвокатом Полозовим. (До речі, на святкуванні 90-річчя Патріарха Філарета голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів вражаючий факт, коли на заклик до кримських татар принести по каменю для будівництва в Сімферополі соборної мечеті одним із перших прийшов православний український архієпископ Климент з кліром і кожен з них приніс по каменю. Вражаюче!)

Вийшовши з поліції після затримання, владика Климент подякував усій Україні за підтримку, але наголосив, що просить у російського Уповноваженого з прав людини Москалькової організувати йому безперешкодне відвідання українців-політв’язнів. І попросив у політв’язня Павла Гриба прощення, що не зміг доїхати до нього, щоб посповідати... Нагадаємо, що архієпископ Климент є головою Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі.

Тобто він не заспокоюється, і що робити окупантам? Тим паче, що він приходить на суди і до кримських татар — мулла не приходить, а архієпископ приходить! Ви уявляєте, що буде в Криму, якщо владика Климент закличе українців і кримських татар вийти на вулиці?!

...Я ж пригадую, як владика Климент супроводжував тіло нашого чернігівського єпископа Никона, що раптово помер у Криму. Особливо вражало, коли він наказав служити так, ніби Всіхсвятська парафія зустрічає свого архієрея (труна з тілом якого стояла посеред храму), а сам приєднався вже як гість...