Посольство РФ у Чехії здає в оренду сотні квартир, виділених для російських дипломатів. Результати розслідування фінансових махінацій посольства опублікувало чеське видання Denik N. Квартири в чотирьох будинках у районі Прага 6 належать Чеській державі. Однак ще до Оксамитової революції їх було надано посольству СРСР для потреб його дипломатів.

«Ми можемо підтвердити, що майно, про яке йдеться, належить Чеській Республіці. Проте, на підставі міжурядових угод між ЧССР і СРСР, укладених до 1989 року, Російська Федерація має вільне та необмежене (термінами. — Ред.) користування нерухомістю відповідно до своїх потреб, — заявив прес-секретар МЗС Міхал Бучачек.

Тож, попри те, що більше не існує таких держав, як СРСР та Чехословаччина, посольство РФ досі володіє цим житлом і навіть (що є порушенням Віденської конвенції про дипломатичні відносини) здає квартири в оренду, на чому добре заробляє.

Квартиронаймачі не укладають контрактів і кошти за оренду сплачують готівкою безпосередньо посадовій особі посольства, а саме представнику підприємства «Госзагрансобственность», повідомляє видання. «Люди — винятково власники російських паспортів — несуть гроші сюди для оренди приблизно двохсот квартир, в яких вони прожили роками», — йдеться у статті. «Орендарі, які протестували, закінчили або перед судом, або в лікарні... скаржилися на насильство і знущання», — сказано в розслідуванні.

У звіті Інформаційної служби безпеки Чехії за 2017 рік йдеться про великий штат співробітників Посольства РФ у Чехії, через яких Москва чинить тиск на чеських політиків. Голова МЗС Томаш Петршичек у грудні вказував на необхідність зменшення недипломатичного персоналу посольства РФ у Празі. В листопаді він повідомив, що його відомство веде «діалог з російською стороною не лише про загальну кількість дипломатів у Празі, одна з тем — скоротити кількість зареєстрованих автомобілів посольства РФ, яка є дуже високою», повідомляє «Європейська правда».