На знімку: страждає живність.

Із потеплінням на Прикарпатті почастішали випадки спалювання сухої трави та побутового сміття на присадибних ділянках. Вигорають цілі масиви сухостою. Так, днями протягом однієї лише доби працівники структур Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області 81 раз виїжджали на гасіння пожеж у природному середовищі.

Вогонь дістається до осель. Доки приїдуть рятувальники, люди самотужки його гасять лопатами, сапами. Так було, приміром, у селі Цуцилів Надвірнянського району, де небезпека чатувала на оселю Любові Попович. Також до таких вогнищ потрапляють пластик, поліетиленові пакети. Згораючи, вони виділяють, зокрема, шкідливі чадний газ, бензопірен.

Рятувальники закликають дотримуватися правил пожежної безпеки під час таких робіт, про пожежі терміново повідомляти за телефоном 101.

На останньому пленарному засіданні сесії Івано-Франківської облради депутати прийняли звернення до мешканців краю, в якому наголошується, що спалювання відмерлої торішньої рослинності — бомба сповільненої дії для довкілля. Втрачається накопичена в ґрунті органіка, збіднюється видовий склад рослинного і тваринного світу. Рослинні рештки можна компостувати, тоді вони перетворяться на органічне добриво. А як бути на великих масивах? Мешканець Печеніжинської ОТГ Коломийського району Василь Cтефурак розповів, що навесні вже десятиліттями палають навколишні неужитки. Господарську діяльність на цих землях не провадять, а щоб не заліснювалися, власники ділянок вдаються до підпалів.

Людмила СТРАЖНИК.

Фото із сайту Яворівської РДА.