За результатами недільних дострокових виборів мера польського Гданська абсолютну перемогу здобула «права рука» вбитого у січні очільника міста Павла Адамовича Александра Дулькевич із результатом 82,22% голосів містян, за явки 48,67%.

Її опоненти — режисер-документаліст Гжегож Барун та католицький діяч і будівельний підприємець Марек Скіба — залишились далеко позаду, отримавши відповідно 11,86% та 5,92% голосів виборців.

Дострокові вибори відбулися у зв’язку з погашенням мандата (через смерть 14 січня) президента Гданська. В ході останньої передвиборної кампанії восени 2018 року, переможної для Павла Адамовича, А. Дулькевич була керівником його виборчого штабу, а коли той вступив на посаду, стала його першим заступником. З огляду на резонанс навколо справи загибелі мера Гданська і популярність команди П. Адамовича в місті прем’єр-міністр призначив А. Дулькевич комісаром Гданська, тобто т. в. о. мера — так в польському законодавстві врегульовано питання заміщення обраного шляхом безпосередніх виборів очільника органу місцевого самоврядування в разі дострокового припинення останнім повноважень. Закон дає голові уряду на це 14 днів, але в Гданську питання вирішили дуже швидко. Так само, як і питання з призначенням дати виборів, на яке прем’єру дається 90 днів з моменту смерті очільника ОМС, тобто вони мали б відбутися в середині квітня, але, як і прогнозували експерти, прем’єр призначив їх максимально швидко — на початок березня. Тут слід згадати про джентльменський крок партії влади, керівник якої заявив, що гданський осередок «Право і справедливість» (ПіС) не висуватиме свого кандидата у ході мерських перегонів. Незалежні політологи тоді заявили, що це дуже мудрий тактичний крок, тому що напередодні передвиборних кампаній до Європейського та національного парламентів (Сейму і Сенату) ПіС не на руку було б фіаско у Гданську, бо перемога А. Дулькевич у першому турі була прогнозована всіма експертами. Адже саме їй П. Адамович довіряв найбільше та цінував її роботу для міста, вона не просто була його «правою рукою», а є людиною, яка має величезний досвід роботи в органах місцевого самоврядування.

Дружина та дочки покійного П. Адамовича привітали новообрану очільницю Гданська, записавши спеціальне відеозвернення для соцмереж: «Гданськ показав свою велич, свою незалежність, Гданськ нині зробив правильний вибір». Далі Магдалена Адамович подякувала виборчому штабові А. Дулькевич, волонтерам, «особливо з асоціації «Все для Гданська», та додала: «Люблю Вас. Радію, що продовжуєте справу Павла». Окремо звернулась до Александри Дулькевич: «Ти отримала величезний мандат довіри. Знаю і вірю, що справишся».

На своїй першій прес-конференції А. Дулькевич подякувала мешканцям Гданська, що «дали їй кредит довіри, повірили, що спроможна справитись з тягарем обов’язків». Подякувала також усім працівникам виборчих комісій: «Це справжній приклад громадянської позиції, коли ми спільно дбаємо про те, щоб демократичні процедури діяли без труднощів». Поділилась також і суто людськими переживаннями-роздумами: «Щойно в неділю (день виборів, 3.03.2019 р. — Ред.) з усією повнотою я зрозуміла, що треба буде замінити» Павла Адамовича. «Без Вас цього не зроблю» — такими словами новий мер попросила городян про підтримку і допомогу, а також про «конструктивну критику». Водночас апелювала до мешканців, щоби «так, як упродовж останніх тижнів, вміли бути спільнотою, були кращими в ставленні один до одного».