Свій виступ під час засідання Ради регіонального розвитку Дніпропетровської області Президент Петро Порошенко розпочав зі слів вдячності мешканцям регіону за їхній внесок у відбиття російської агресії.

«Дніпропетровській області випало стати прифронтовою фортецею — форпостом українства на сході. Україна пам’ятає внесок Придніпров’я у нашу боротьбу, пам’ятає героїзм добровольців і масовість волонтерського руху. Україна вдячна за мужність і героїзм десантників 25-ї, вдячна за самовіддану працю медиків лікарні імені Мечнікова, вдячна за те, що ми захистили суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої держави», — зазначив глава держави та додав, що, крім того, область прийняла та допомогла великій кількості внутрішньо переміщених осіб.

Також Президент підкреслив, що українські воїни віддали своє життя за те, щоб ми мали можливість змінювати країну та продовжувати реформи. «Це надзвичайно важливий хрест, який ми маємо нести — пам’ятати про них і робити все можливе, щоб довести — все це було недарма», — сказав П. Порошенко та зауважив, що за цей час ми відновили армію, створили незалежну від Росії та визнану Вселенським Патріархатом Українську церкву, створили умови для широкого використання української мови.

Окремо глава держави зупинився на реформі децентралізації, яка вже довела свою результативність. Президент зауважив, що у 2014 році, коли ця реформа тільки започатковувалася, було багато запитань чи буде об’єднання громад добровільним. «Ми тоді дали слово, що це буде добровільно», — сказав він та повідомив, що у 2019 році ця добровільність закінчиться. «Бо децентралізація довела свою ефективність, тож небажання об’єднуватися означатиме погіршення рівня життя людей в тих громадах, які не об’єднаються», — підкреслив П. Порошенко та визначив мету, щоб місцеві вибори 2020 року вже повністю відбувалися в об’єднаних громадах.

Водночас Президент не виключає спроб відкотити реформу децентралізації назад, тому, щоб цей шлях став незворотним, треба внести зміни до Конституції. Бо, за його словами, без цих змін модель децентралізації дуже легко розвернути, просто змінивши співвідношення державного і місцевого бюджетів у Держбюджеті на наступний рік. «І повернути сумні часи 2013 року», — сказав глава держави та нагадав, що у 2013 році держава спрямовувала на підтримку проектів місцевого самоврядування 500 млн. гривень, тоді як у 2018 році — 32 млрд гривень. А поглиблення та продовження реформи, сказав П. Порошенко, дозволяє мріяти, що незабаром наша країна стане країною без периферії.

Фото Михайла Палінчака (прес-служба Президента України.