Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) затримали чинного і колишнього директорів державного підприємства «Спецтехноекспорт» (що входить до складу державного концерну «Укроборонпром») та ще трьох екс-посадовців держпідприємства за підозрою у розтраті 2,225 млн дол. США (55,5 млн грн). Їм повідомлено про підозру.

Як повідомили в Управлінні зовнішніх комунікацій НАБУ, дії всіх осіб кваліфіковано за ч. ч. 2,3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України, і наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

За даними слідства, держпідприємство уклало угоду з іноземною компанією для супроводу одного з зовнішньоекономічних контрактів, за яким «Спецтехноекспорт» мав поставити військову продукцію, виготовлену ДП «Завод 410 ЦА». За послуги посередника-нерезидента держпідприємство заплатило 2,225 млн дол. США. Проте, як встановили детективи НАБУ, компанія-посередник такі послуги не надавала. НАБУ розслідує згадані факти із грудня 2017 року.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, що САП готує до суду клопотання про арешт затриманих чинного та колишніх керівників ДП «Спецтехноекспорт». «Досудовим розслідуванням встановлено, що колишній директор ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт», із залученням своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектору цього підприємства, організував злочинну схему розтрати належних державі в особі державного підприємства «Завод 410 ЦА» коштів та виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи, — розповів Н. Холодницький. — Так, у ході виконання зовнішньоекономічного контракту на постачання продукції військового призначення, укладеного ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» як розпорядником майна ДП «Завод 410 ЦА» з Міністерством оборони Індії, вищевказана посадова особа, шляхом підписання відповідної угоди, залучила до його супроводження агента (посередника) — компанію-резидента Об’єднаних Арабських Еміратів. Згідно з умовами цієї угоди, агент як комерційний посередник взяв на себе зобов’язання здійснити від імені, в інтересах, за рахунок та під контролем ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» заходи (надати послуги) з метою укладення (організації укладення) та подальшого виконання вищевказаного контракту. За такі послуги, на підставі підписаних зазначеними службовими особами ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 року було перераховано належні ДП «Завод 410 ЦА» державні кошти в сумі 2,2 млн доларів США».

4 березня Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки на Миколаївщину закликав НАБУ і САП посилити розслідування кримінальних проваджень щодо зловживань в оборонній сфері.

Сьогодні, 6 березня, за дорученням глави держави має відбутися засідання Ради нацбезпеки та оборони для обговорення питань реформування «Укроборонпрому», посилення прозорості його діяльності, розширення урядового, парламентського та суспільного контролю за діяльністю оборонного сектора. А на 14 березня заплановано засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування відомостей про розкрадання в Збройних Силах України, якій Постановою парламенту від 28 лютого доручено розслідувати ситуацію з «Укроборонпромом».

Юліана ШЕВЧУК.