Грецькі ЗМІ повідомили, що прямо в аеропорту Афін ще в четвер увечері за запитом МВС України було затримано російського фахівця у галузі енергетики Євгена Калініна.

Як повідомив його грецький адвокат Янніс Рахіотіс, слухання в суді в справі Калініна відбулося в п'ятницю. Суд взяв до уваги вимогу прокурора про ізоляцію Калініна. "Калініна відправили до в'язниці «Корідаллос» доти, поки в Грецію не доправлять український запит на екстрадицію", – пояснив адвокат. Він упевнений, що це політична справа, спрямована проти Росії, і намагався переконати суддів, що Калініну загрожує смертельна небезпека, якщо його видадуть Україні.

Але грецьке правосуддя ці слова адвоката не переконали, бо правоохоронні органи України розшукують Євгена Калініна за конкретні економічні злочини. Його обвинувачують у створенні злочинної групи (стаття 255 КК), службовому підробленні (стаття 366) та ухилянні від сплати податків (стаття 212).

Грекам нагадали, що в Україні Євгена Калініна вважають одним зі спільників олігарха Сергія Курченка, котрий був виконавчим директором ТОВ «СЄПЕК». З Курченком Калінін працював з 2011 року. В березні 2014-го Курченко втік з України, і Генпрокуратура оголосила його в міжнародний розшук, а Калінін звільнився із «СЄПЕК».