Президент Сербії Александр Вучич не виключив можливості визнання Белградом незалежності Косово, але зазначив: і його країна має отримати щось натомість. Про це він заявив в інтерв'ю італійському інформаційному агентству АНСА перед візитом до Сербії прем'єр-міністра Італії Джузепе Конті.

«Але насамперед нам необхідно знову сісти за стіл переговорів і досягти компромісу з багатьох питань. Ми не можемо визнати Косово й не отримати за це щось натомість», – сказав Вучич, але так і не розкрив, що Белград хоче одержати від Приштини за цей акт доброї волі. Він також висловив свої побоювання, що провал можливих нових переговорів з Косово буде катастрофою не тільки для регіону, а й для всієї Європи. «Буде справжня катастрофа, якщо ми не досягнемо компромісу з Косово. Але всупереч усьому, хоча це, на перший погляд, є дуже важким, а подеколи й недосяжним, ми готові досягти його. Дуже сподіваємося на допомогу в цьому наших європейських партнерів, Росії, США, Китаю та інших країн», – заявив президент Сербії. Він високо оцінив посередницькі зусилля керівника європейської дипломатії Федеріки Могеріні, до яких Приштина ставиться зневажливо.

Президент прояснив і питання про зміну кордонів із Косово, яке, на його думку, дуже спірне. «На відміну від косовських лідерів, котрі щодня обманюють своїх громадян нереалістичними обіцянками, що Приштина отримає усе, чого хоче, а Белград нічого, мій обов'язок пояснити сербам, яке значення для нас має цей компроміс. Пояснити, що це не поразка, а перемога. Перемога в ім'я майбутнього Сербії», – заявив Александр Вучич.

Він категорично спростував повідомлення, які з'явилися в деяких сербських виданнях, що нібито мав із президентом Косово Хашимом Тачі таємні зустрічі, як і те, що вже готовий проект остаточного договору між Белградом і Приштиною. Президент Сербії кілька разів наголосив, що діалог із владою Косово буде відновлено тільки після скасування 100-відсоткових мит, які завдають величезної шкоди економіці країни й негативно позначаються на добробуті сербів, котрі залишилися жити в краї після його відділення від Сербії.

Як повідомили косовські та сербські ЗМІ, наступного понеділка до Приштини прилетять радник Ангели Меркель із питань зовнішньої політики Ян Гекер і шеф відділу її канцелярії з питань Східної і Південно-Східної Європи Матіас Лютенберг. Вони зустрінуться із президентом Хашимом Тачі та прем'єр-міністром Рамушем Харадинаєм, котрих ще раз настійно спробують переконати в необхідності скасувати мита чи тимчасово припинити їх для поновлення діалогу із Сербією. В разі невдачі емісари канцлера порадять, що необхідно робити уряду Німеччини далі. Не виключено, що Приштина через незрозумілу впертість прем'єра може позбутися матеріальної і моральної підтримки ще однієї впливової країни Європи й світу. США вже пообіцяли запровадити проти Косово економічні санкції.