Олександру Ткаченку — 80!

Сьогодні, 7 березня, виповнюється 80 років від дня народження Олександра Миколайовича Ткаченка. За його широкою богатирською спиною нелегкий і дуже складний шлях від рядового колгоспника до великомасштабного організатора сільськогосподарського виробництва, від районного ватажка молоді до глави парламенту. Фактично він пройшов крізь вогонь, воду й мідні труби, вписав в історію країни свою яскраву й незабутню сторінку.

Народився Олександр Миколайович у простій селянській родині в Шполі на Черкащині. Прикладом для нього служили працьовиті батьки — батько-фронтовик Микола Миколайович і мати Єфросинія Панасівна, які заклали в його сприйнятливу душу Божу іскру правди, добра й справедливості. І він вірний цим основним принципам усе своє життя. Тож для нього модне нині «ходіння в народ» — це не просто якісь чергові або організовані зустрічі, це вся його діяльність, це його мозолисті руки, що не бояться нелегкої селянської роботи.

У 1985 році Ткаченко призначають міністром сільського господарства, потім — головою Державного агропромкомплексу, першим заступником Голови Ради Міністрів УРСР. Він був депутатом місцевих рад, народним депутатом України шести скликань. Визнанням його високого державного мислення, політичної ваги й багаторічного господарського досвіду стало обрання його в 1994 році першим заступником Голови, а через чотири роки — Головою Верховної Ради України.

На запитання, які якості повинен мати народний депутат, Олександр Миколайович відповів: «Уміти передбачити те, що неодмінно повинно статися завтра, а наступного дня пояснити, чому це не відбулося». А на провокаційне запитання про його особисту роль у кадровій ієрархії держави, хитрувато відповідав, що він, як глава парламенту, — «не перший, але й не другий»...

Перебуваючи на заслуженій пенсії, Олександр Миколайович вважає, що 80 років — це не просто почесна дата, це багаті знання й досвід. Він тричі повертався з того світу: в 39 років — інфаркт, потім складна операція, останніми роками — інсульт. Сьогодні він із глибоким хвилюванням згадує віщі слова дорогої для нього матері: «У будь-якій ситуації, синку, якщо не знаєш, що казати, то кажи правду. А якщо не знаєш, як діяти, то роби так, як підказує твоя совість».

За заслуги перед Батьківщиною й народом йому присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці, він нагороджений двома орденами Леніна, орденами Жовтневої Революції, Трудового Червоного Прапора, «Знак Пошани», Ярослава Мудрого.

У дні свого славного 80-літнього ювілею Олександр Миколайович Ткаченко з радістю приймає гарячі привітання своїх колег і соратників, рідних і друзів, численних виборців з усіх кінців країни. Люди щиро, від усієї душі бажають йому і його родині доброго здоров’я, миру й благополуччя, довгих років щасливого життя.

Зі святом Вас, наш дорогий і вельмишановний ювіляре!

Іван ГАВРИЛИШИН,

член Національної спілки журналістів України.