Новий правоохоронний орган — Державне бюро розслідувань — на сьогодні зареєструвало понад п’ять тисяч кримінальних проваджень. Із них майже дві тисячі — щодо дій правоохоронців, і ще майже дві тисячі — у військовій сфері. Більшість проваджень зареєстровано в територіальних управліннях ДБР. Про це повідомив директор Державного бюро розслідувань Роман Труба (на знімку) під час експертного обговорення щодо перших результатів діяльності Бюро, яке відбулося в Реанімаційному пакеті реформ.

Новий правоохоронний орган розпочав свою роботу 27 листопада 2018 року, коли було зареєстровано перші кримінальні провадження. У березні нинішнього року директор ДБР звітуватиме про роботу органу за минулий рік та про роботу слідчих підрозділів впродовж минулих трьох місяців. Директор ДБР пообіцяв, що звіт буде надано у ЗМІ для публічного обговорення.

За словами Р. Труби, триває конкурсний відбір на вакантні посади ДБР. У 2018 році було оголошено конкурс на 700 посад і вже обрано та призначено майже 500 працівників, які розпочали перші кримінальні провадження. Однак, щоб завершити формування кадрового складу ДБР, закон про Державне бюро розслідування потребує вдосконалення, вважає Роман Труба. Він нагадав, що Верховна Рада у травні 2018 року прийняла у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань (№ 5395д), згідно з якими більшість керівників середньої ланки мають обиратися внутрішніми конкурсними комісіями, а керівники регіональних управлінь — зовнішніми комісіями, однак при голосуванні у другому читанні цю норму було вилучено із законопроекту. Директор ДБР висловив сподівання, що найближчим часом парламент повернеться до обговорення цього законопроекту.

Роман Труба також наголосив на потребі передбачити в законі у складі ДБР посади оперативних працівників. «Законодавець забув у законі включити до переліку посад оперативних працівників, відтак не можна їх призначити, — сказав директор ДБР. — Ми три місяці звертаємося до оперативних підрозділів інших правоохоронних органів — МВС, Держприкордонслужби та інших, але всі оперативні працівники є суб’єктами ДБР, тому, сподіваюся, це тимчасовий захід співпраці, і народні депутати проголосують за зміни до закону про Державне бюро розслідувань».

Окрім того, як розповів Р. Труба, через законодавчі прогалини у ДБР досі не створено підрозділ внутрішнього контролю, який має здійснювати службові розслідування щодо працівників Бюро, та Дисциплінарну комісію. За законом, Дисциплінарна комісія ДБР має бути створена після затвердження Кабінетом Міністрів «типового положення», але його ще навіть не розроблено.

Тривають конкурси і на посади слідчих у територіальних управліннях ДБР (загалом 1500 посад). Директор ДБР висловив думку, що надалі потрібно буде збільшувати кількість слідчих і створити структурні підрозділи у кожній області, адже теруправління діють на три-п’ять областей.

Очільник ДБР також зініціював зміни до порядку обрання Ради громадського контролю — щоб її члени обиралися шляхом онлайн-голосування.

На запитання журналістів, чи розслідує ДБР зловживання в «Укроборонпромі», зокрема, щодо екс-заступника Секретаря РНБО Олега Гладковського, Р. Труба відповів, що це в компетенції не ДБР, а НАБУ. Стаття «розкрадання» належить до підслідності НАБУ, детективи якого проводять досудові розслідування за даними фактами. Однак ДБР розслідує непоодинокі факти щодо порушень під час нинішньої президентської виборчої кампанії. Щодо подальшого розслідування «майданних» справ Р. Труба висловив думку, що потрібно провести широке громадське обговорення — чи потрібно передавати «томи» кримінальних справ від ГПУ до новоствореного правоохоронного органу.

ДОВІДКОВО

Державне бюро розслідувань — новий правоохоронний орган, на створення якого Україна чекала понад 20 років. Зі стартом роботи функції досудового розслідування переходять від прокуратури до ДБР, а за прокуратурою залишається функція нагляду. У підслідності ДБР — найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів (у т. ч. НАБУ і САП), ті, хто вчинив військові злочини (крім передбачених статтею 422 Кримінального кодексу України).

Юліана ШЕВЧУК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.