Донецький міський голова Олександр Лук’янченко прокоментував для «Голосу України» ситуацію стосовно будинку Юза:

— Тривають судові розгляди щодо цього питання. Змінився вже третій власник: один помер, другий не оформив документи... Є правова колізія, яка може дозволити повернути цей об’єкт у комунальну власність. Сподіваюся, ми все-таки будинок приймемо, передамо «Донецьксталі», і згодом там організують музей. Ми постійно ведемо діалог з підприємством.

Тим часом у Донецьку 2014 року готуються широко відсвяткувати ювілей засновника міста. Наприкінці листопада делегація на чолі з міським головою відвідала Кардіфф — батьківщину Джона Юза. У рамках візиту Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великій Британії Володимир Хандогій і голова Донецька поклали вінки до пам’ятника промисловцю — свого часу могилу Юза було відновлено за підтримки Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Того самого дня відбулася презентація виставки картин заслуженого художника України Тетяни Пономаренко-Лавераш «Юзівка. Майбутнє починається в минулому», присвяченої 200-річчю від дня народження засновника Донецька.

— Під час зустрічі було досягнуто домовленостей щодо підписання угоди про двостороннє регіональне співробітництво між Донецьком і Кардіффом. На знак дружби столиці Уельсу передали картину «Юзівка», яку Тетяна Пономаренко-Лавераш створювала разом з дітьми з обмеженими фізичними можливостями — вихованцями реабілітаційного центру «Веселка», — розповів Олександр Лук’янченко.

Донецьк.

ФАКТ

Верховна Рада України прийняла постанову про святкування 2014 року на державному рівні 200-ліття від дня народження Джона Юза. Тепер влада Донецька хоче встановити ім’я власника будинку Юза, щоб передати особняк металургійному заводу і відкрити в ньому музей.