У Володимирецькому районі на Рівненщині між селом Суховоля і селищем Рафалівка — Бахова гора. Таку назву місцина отримала за прізвищем селянина Бахова, який нею володів. Саме тут 29 серпня 1942-го фашисти розстріляли 2,5 тисячі євреїв, знищили вони і велику сім’ю Бахова. У 1999 році на цьому місці було встановлено пам’ятник на спомин про розстріляних.

І ось до цього місця дісталися «чорні археологи». Що вони шукали, розкопуючи могили, невідомо. Мабуть, совість. Перший випадок розкопок на території масового розстрілу стався у березні 2018-го, рівно рік тому. Після цього виконавчий комітет Рафалівської селищної ради звернувся із відповідною заявою до поліції. Але винуватців скоєного так і не знайшли.

Тоді небайдужі громадяни власними силами впорядкували місце поховання 2,5 тисячі осіб. Найняли техніку, завезли вісім машин піску.

— Мабуть, відчуваючи свою безкарність, «чорні археологи» вже цього року взялися плюндрувати це святе місце, — скаржиться рафалівський селищний голова Василь Совгуть. — Ми знову звернулися до поліції із проханням розслідувати цей факт та покарати винних. Не знаю, як розцінювати дії людей, які розкопують кладовища, порушуючи спокій померлих, але це точно не по-християнськи.

— У те, що копачів знайдуть після цього випадку, — не надто віриться, — каже селищний голова. — Але ж, окрім законів держави, існують закони совісті та моралі. Та постає питання, як виховати свідомість громадян, які встромлюють свої лопати у землю, що просочена людським болем і кров’ю. Який скарб шукають ті варвари, котрі нищать святе місце, порушуючи спокій убієнних людей?

Четвертого березня рафалівський селищний голова Василь Совгуть повідомив Володимирецьку поліцію про сплюндровані могили на Баховій горі, а п’ятого березня зареєстрував у відділенні офіційну заяву. Громадськість сподівається, що цього року поліція буде наполегливішою й активнішою у розкритті цього злочину, ніж торік.

Сергій СКІБЧИК.

Фото надано автором.

Володимирець Рівненської області.

МІЖ ІНШИМ...

Отримавши цього листа, власкор «Голосу України» на Рівненщині спробувала з’ясувати ситуацію з розслідуванням факту сплюндрування могил на масовому похованні на Баховій горі у начальника Володимирецького відділення поліції Віталія Березовського, однак він від коментарів відмовився. Чи не тому, що коментувати бездіяльність немає сенсу. Тим часом «чорні археологи», відчуваючи свою безкарність, ось уже другий рік поспіль паплюжать поховання.