Прикарпаття з Румунією розмежовує 50 кілометрів кордону. Але є спільні звичаї і традиції мешканців Гуцульщини, до якої належать Косівський та Верховинський райони і румунська провінція Марамуреш – із великою кількістю україномовних сіл і міст.

Останнім часом пожвавилася співпраця між сусідами, є спільні проекти. Про це йшлося під час візиту Генерального консула Румунії в Чернівцях Ірини-Лоредани Стенкулеску до Івано-Франківська. Там консул зустрілася з керівництвом області.

Голова ОДА Олег Гончарук розповів про транскордонне співробітництво. Йшлося про першочергове завдання – облаштування прикордонного переходу в селі Явірник (Шибене) Верховинського району. Реалізація проекту сприятиме пожвавленню співпраці між регіонами і стимулюватиме розвиток торговельно-економічних відносин. Перехід має стати важливим для налагодження автомобільного, пішохідного і транспортного сполучення.

Ірина-Лоредана Стенкулеску розповіла про плани розвитку туристичної галузі та запропонувала провести на Івано-Франківщині форум – для об’єднання зусиль в цій важливій для Карпат індустрії.

Дипломат зустрілася також із першим заступником голови Івано-Франківської обласної ради Василем Гладієм. Посадовці обговорили реалізацію прикордонного співробітництва «Румунія–Україна – 2014–2020». Від Івано-Франківщини перший етап оцінювання в ній цьогоріч пройшли 33 проекти.

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.