Сьогодні є всі можливості для того, щоб підготувати неупереджене, об’єктивне та прозоре розслідування, сказав Президент Петро Порошенко у ході обговорення під час засідання Ради національної безпеки і оборони реформування оборонно-промислового комплексу та прозорості його роботи.

«Одним з головних досягнень України за кілька останніх років є зміцнення авторитету і довіри до Збройних Сил України, до всього оборонно-промислового і оборонно-безпекового комплексу. Цієї мети ми досягли коштом великих жертв наших воїнів на фронті, великим зусиллям добровольців, волонтерів і всього українського народу», — сказав глава держави та підкреслив, що як Верховний Головнокомандувач не дасть зруйнувати цю довіру ані тим, хто хоче наживатися на нашій армії та нашій обороноздатності, ані тим, хто через політичні цілі та політиканство готовий пожертвувати фундаментальними інтересами держави.

Запевнивши, що «жодне прізвище не матиме індульгенції», П. Порошенко підкреслив, що саме тому відразу після виходу резонансної журналістської передачі щодо можливих зловживань у сфері закупівель в «Укроборонпромі», яка базувалася на витоку інформації з правоохоронних органів, він підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО та з керівництва двома комісіями. Президент нагадав, що публічно звернувся з цього приводу до НАБУ: «Мої звернення були щодо перевірки резонансних публікацій і необхідності якнайшвидше розставити усі крапки над «і». Саме до НАБУ апелюю тому, що це їхня підслідність, і його точно ніхто не запідозрить у залежності від Президента», — сказав П. Порошенко та додав, до розслідування також мають долучитися інші правоохоронні органи — ДБР, ГПУ, СБУ, Нацполіція. «Слідчими органами мають вживатися всі необхідні процедури для викриття зловмисників, а після ретельного і швидкого розслідування справа має негайно передаватися в суд. І суд має прийняти остаточне рішення», — додав глава держави.

Під час засідання РНБО також ухвалено рішення про проведення комплексної перевірки діяльності державного концерну «Укроборонпром». «Ми ініціюємо зараз, відповідно до закону про національну безпеку, комплексний міжнародний аудит концерну «Укроборонпром», комплексну ревізію всіх контрактів», — сказав глава держави та підкреслив, що ця перевірка має бути абсолютно прозорою та такою, що може забезпечувати повну довіру до її результатів з боку українського суспільства та наших міжнародних партнерів.

Передбачається й розширення Наглядової ради концерну «Укроборонпром». «Я пропоную негайно вирішити питання щодо розширення складу Наглядової ради концерну за рахунок фахівців з країн-партнерів, які є членами НАТО. Нам, з урахуванням подальшої інтеграції в НАТО, від наших партнерів немає чого ховати. І це пришвидшить досягнення підприємствами «Укроборонпрому» стандартів, необхідних для нашого вступу до Північноатлантичного альянсу», — сказав П. Порошенко та додав, що це стане одним з кроків із виконання закону «Про національну безпеку України».

Ще одна ініціатива РНБО стосується внесення змін до низки законодавчих актів щодо уникнення надмірного засекречування інформації по державному оборонному замовленню. «Безумовно, закупівля старої, переважно радянської зброї, запчастин та боєприпасів до неї також можуть бути переважно відкритими», — сказав Президент та додав, що відомості про новітні розробки, зокрема у ракетній техніці, і сучасні технології, зокрема інформаційні, й надалі охороняються державою від чужих очей і чужих вух.

Коментуючи рішення РНБО в інтерв’ю українським телеканалам, Президент наголосив, що не дозволить підірвати довіру до української армії, оборонного комплексу та держави в цілому через злочинну діяльність окремих посадовців. «Генпрокурор сказав, і я це підтверджую: щодо «Укроборонпрому» до Єдиного реєстру кримінальних справ внесено понад 480 кримінальних проваджень. І це не лише по одному підприємству, а по дуже великій кількості підприємств. Це свідчить про особливу і пильну увагу до підприємств оборонної промисловості», — повідомив П. Порошенко та зауважив, що саме тому він неодноразово звертався з цього приводу до правоохоронних органів. «Це було моє пряме звернення до Артема Ситника (директора НАБУ. — Авт.), який брав участь у засіданні, пряме звернення до Назара Холодницького як Спеціалізованого антикорупційного прокурора», — сказав він і наголосив, що очікує на об’єктивне та незалежне розслідування скоєних злочинів. «Якщо це високопосадовці, то це компетенція НАБУ і САП. Абсолютно всі розуміють, що Президент немає жодного впливу на ці розслідування, і це добре, бо розслідування має бути незалежне. Або Генеральна прокуратура, або Державне бюро розслідувань, або будь-хто, хто виявить злочин, має розслідувати і поінформувати суспільство», — сказав Президент.

ДОВІДКОВО

За результатами засідання РНБО планується провести аудит і ревізію діяльності ДК «Укроборонпром» та підприємств-учасників концерну із залученням іноземних експертів.

Генеральній прокуратурі, СБУ, НАБУ та Державному бюро розслідувань рекомендовано здійснити перевірку та надати правову оцінку оприлюдненим ЗМІ фактам порушень у сфері оборонних закупівель та про результати поінформувати громадськість.
Кабінету Міністрів доручено підвищити рівень прозорості та посилити контроль з боку держави за діяльністю ДК «Укроборонпром», залучивши фахівців із країн-членів НАТО до роботи Наглядової ради ДК «Укроборонпром».

Також уряд має розглянути питання про створення центрального органу виконавчої влади для забезпечення реалізації державної військово-промислової політики та управління об’єктами державної власності у відповідній сфері.

Ініційовано внесення змін до Закону «Про державне оборонне замовлення» щодо підвищення рівня прозорості державних закупівель, зокрема, формування державного оборонного замовлення у формі відкритих даних, за виключенням вузької номенклатури оборонної продукції, що містить ознаки державної таємниці.

Під час виконання державного оборонного замовлення рекомендовано надавати перевагу продукції, роботам та послугам оборонного призначення вітчизняного походження.