Учора в порядку денному Європарламенту були дебати щодо резолюції про стан відносин із Росією. «ЄС повинен залишатися відкритим для запровадження додаткових санкцій, якщо Росія продовжуватиме порушувати міжнародне право», — йдеться в інформації, розміщеній на сайті Європарламенту. Члени Європарламенту пропонують, щоб ЄС переглянув чинну Угоду про партнерство і співробітництво (УПС) і обмежив співпрацю з Росією у сферах спільного інтересу, таких як боротьба з тероризмом і зміною клімату. В проекті документа наголошено, що тісніші відносини з Росією були б можливі лише тоді, коли вона повністю виконає так звані Мінські угоди для припинення війни на сході України і почне поважати міжнародне право.

ЄС має бути готовим до прийняття подальших санкцій, особливо тих, які спрямовані на окремих осіб. Євродепутати також відзначають, що санкції повинні бути пропорційними загрозам, які представляє Росія.

Автор законопроекту євродепутатка від Латвії Сандра Калніете внесла проект резолюції на розгляд Комітету в закордонних справах у грудні. В лютому цього року документ було розглянуто на засіданні комітету. Згідно з прес-релізом, розміщеним на сайті Європарламенту, євродепутати відзначили, що з 2015 року виникли нові напрями напруженості між ЄС та Росією, включаючи російське втручання у Сирії та таких країнах, як Лівія і Центральноафриканська Республіка; підтримка Росією євроскептичних партій і крайньо правих рухів; втручання у політичні вибори інших країн і значні порушення прав людини в своїй країні. Вони засудили дії Росії в Азовському морі та неодноразові порушення територіальних вод і повітряного простору країн регіону Балтійського моря.

Євродепутати закликали зацікавлені країни ЄС припинити всі «золоті візові/паспортні» програми, а Єврокомісію — підготувати пропозиції щодо європейської версії закону США, відомого як закон Магнітського. І хоча євродепутати більше не хочуть розглядати Росію як стратегічного партнера, вони зауважують, що в даний час ЄС є найбільшим торговим партнером Росії і збереже цю позицію в найближчому майбутньому. Проте депутати повторюють свій заклик до скасування проекту «Північний потік-2», оскільки він посилює залежність ЄС від поставок російського газу і загрожує внутрішньому ринку ЄС, йдеться у прес-релізі.

Дебати стосовно резолюції розпочалися, коли номер було заверстано, тому яким є остаточний текст резолюції щодо стану і майбутніх відносин ЄС з РФ не відомо. Голосування з цього питання має відбутися сьогодні.