Минулої п’ятниці кілька тисяч жінок зібралися в центрі Стамбула для того, щоб відзначити Міжнародний день 8 Березня. Вони намагалися пройти до площі Таксим, де проводяться всі офіційні урочистості, щоби на мітингу вимагати від влади рівних прав із чоловіками, а також допустити їх у велику політику. Дорікали президентові, що в списках кандидатів на участь у виборах місцевих органів влади немає жодної жінки.

Але поліція перекрила всі підступи до площі Таксим, а потім для розгону жінок-мітингувальниць застосувала сльозогінний газ. Це спричинило обурення в турецькому суспільстві.

Однак президент Реджеп Ердоган не тільки підтримав дії поліції і сил безпеки, а й обвинуватив жінок у неповазі до ісламу. На одному з мітингів, присвячених місцевим виборам, що мають відбутися 31 березня, на його настійливу вимогу було показано відеозапис жіночої ходи, учасниці якої скандували різні вимоги до влади під час заклику муедзина до молитви, що лунав з найближчої мечеті. «Вони демонстрували свою неповагу до азану (у перекладі з арабського означає «кричати на публіку», в сучасній Туреччині — заклик до молитви) скандуванням і освистуванням», — заявив Ердоган. Крім того, влада виправдали розгін жіночої демонстрації тим, що після спроби перевороту в липні 2016 року в Анкарі, Стамбулі та інших великих містах діють обмеження на проведення масових маніфестацій і протестів.

Активісткам феміністського руху, котрі організували святкування 8 Березня на вулицях Стамбула, довелося в Твіттері пояснювати, що скандування і використання свистків не були спрямовані проти заклику до молитви, а просто збіглися у часі. До того ж їхній захід розпочався дещо раніше, ніж зазвучала з динаміків мечеті заклична пісня муедзина. Цей ритуал в ісламі було запроваджено за аналогією із дзвоном у християн і звуком труби в іудеїв.

Тож турецьким жінкам влада не тільки зіпсувала свято, а й не захотіла прислухатися до вимог рівноправності із сильною статтю. Для Туреччини, де вважають, що жінка повинна бути домогосподаркою і триматися подалі від «чоловічих справ», поки що явище доволі звичайне. І президент свідомо чи мимоволі своїми обвинуваченнями ще раз підтвердив усталену в цій країні думку — жінка має знати своє місце.

Скріншот відео euronews

Олександр БІЛИК.