У лютому цього року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 8,8 відсотка з 9,2 у січні. У місячному вимірі ціни зросли на піввідсотка. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

У НБУ підкреслюють, що фактичний показник інфляції в лютому практично відповідав траєкторії прогнозу регулятора. При цьому базова інфляція уповільнилася дещо швидше, ніж очікувалося (до 7,8 відсотка з 8,3 у січні), завдяки суттєвому зміцненню обмінного курсу гривні. Це компенсувало вищі темпи зростання цін на продукти харчування.

Так, зміцнення національної валюти спричинило сповільнення зростання цін на непродовольчі товари (до 2,8 відсотка), особливо імпортовані чи товари зі значною імпортною складовою.

Водночас найвідчутнішим минулого місяця було зростання цін на сирі продукти харчування (плюс 4,6 відсотка річних). Це відбулося передусім за рахунок цін на тепличні овочі, які зросли через несприятливі погодні умови в Туреччині — основному постачальнику цих овочів узимку. Високі річні темпи зростання цін на ці продукти відображали їхнє стрімке подорожчання в попередні місяці через слабший урожай окремих овочів як в Україні, так і в Європі.

Нагадаємо, що 2019-й Нацбанк сподівається завершити з інфляцією на рівні 6,3 відсотка, а наступного року вийти на рівень 5 відсотків.