Фото: orf.at

У понеділок Надзвичайного і Повноважного Посла України в Австрійській Республіці Олександра Щербу викликали до МЗС Австрії у зв’язку з тим, що Україна відмовила у праві в’їзду на свою територію австрійському журналісту Крістіану Вершютцу, главі українського бюро австрійського телеканала ORF. Раніше міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль заявила, що в такий спосіб Київ порушує права і свободу журналістів, та назвала це «неприпустимою цензурою в Європі».
«Я чітко заявив, що справа Вершютца не має жодного стосунку до проблеми свободи слова», — зазначив по завершенні відвідання МЗС Олександр Щерба.

Минулого тижня велика делегації австрійських журналістів, серед яких були й критики України, відвідала Донбас. «Вони не мали жодних проблем із в’їздом в Україну чи акредитацією в зоні ООС. Просто ці журналісти мають елементарну повагу до України та її законодавства. Інших вимог у нас нема. Пан Вершютц цих вимог не дотримувався — і отримав покарання, дуже м’яке з точки зору тлумачення українського законодавства», — заявив Щерба, повідомляє «Європейська правда».

До слова, на килим нашого посла викликала міністр, але розмову з ним вів генеральний секретар МЗС Йоганнес Петерлік, оскільки сама міністр 11-12 березня перебувала в Москві. В інтерв’ю російським ЗМІ вона ділилася спогадами про весільний подарунок В. Путіна, який був гостем на її сімейній церемонії, а також про те, як курила з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. «Я рідко курю, тільки в особливі моменти й коли я почуваюся легко і комфортно», — зізналася вона російським журналістам.

Власне, очільниця австрійського МЗС ніколи не приховувала симпатій до російського керівництва. Однак заява, що Україна піддає утиску свободу слова іноземних журналістів, а заборона на в’їзд  Крістіана Вершютца є кроком, що суперечить цінностям Угоди про асоціацію з ЄС, є досить серйозним звинуваченням. Карін Кнайссль оголосила про намір винести це питання на обговорення міністрів закордонних справ ЄС 18 березня.

Проте в Україні наполягають, що іншого рішення стосовно журналіста Вершютца бути не може. Він неодноразово порушував законодавство України. Зокрема, депутат Ольга Червакова з посиланням на правоохоронні органи повідомила, що Вершютц протягом останніх чотирьох років відвідував тимчасово окуповані території Донецької, Луганської областей, Криму через неконтрольовані пункти пропуску з території РФ, чим порушив порядок перетину українського кордону. До речі, за незаконний перетин кордону та незаконне перебування на території країн-членів ЄС передбачено аналогічне покарання — заборона на в’їзд.

Окрім того, Ольга Червакова розповіла у Фейсбуку, що від початку збройного конфлікту в Криму і на Донбасі Вершютц висвітлював події в Україні, «широко використовуючи штампи кремлівської пропаганди, тиражуючи фейки від «Раша тудей», що дискредитують діяльність Збройних Сил України, заперечують агресію Російської Федерації проти України, а бойовиків регулярної армії РФ називав «ополченцями».

Тим часом на закиди з боку австрійського МЗС відреагували і в Брюсселі. В офіційній заяві наголосили: очікують від України, що «будь-які такі рішення включатимуть ретельний розгляд прав на свободу вираження поглядів». «Ми також очікуємо, що українська влада утримається від введення будь-яких непотрібних обмежень на вільний потік інформації та свободу ЗМІ», — йдеться у заяві, однак водночас наголошується, що ЄС «повністю підтримує територіальну цілісність і суверенітет України» і «захист національної безпеки та громадян повинен здійснюватися в повній відповідності з основними правами і свободами, включаючи Європейську конвенцію про права людини», цитує «Інтерфакс-Україна».