«США виведуть весь персонал, який залишався в американському консульстві в Венесуелі. Це рішення відбиває погіршення ситуації в Венесуелі, а також пов’язано з тим, що присутність дипломатичних співробітників у посольстві обмежує політику США», — повідомив 11 березня держсекретар Сполучених Штатів Майк Помпео у Твіттері.

Того саме дня він звинуватив Росію та Кубу в тому, що вони відіграли головну роль у кризі, в якій нині опинилася Венесуела, оскільки ці дві країни підтримували і підтримують режим Ніколоса Мадуро. Так, за його словами, російська державна компанія «Роснефть», усупереч санкціям США, закуповує нафту у венесуельської державної компанії PDVSA, а Росія забезпечила Мадуро зброєю, повідомляє DW.

11 березня Національна асамблея Венесуели, яку контролюють опозиційні сили, оголосила в країні надзвичайний стан. Вона наказала силовим структурам захищати енергомережі й не придушувати протести проти відключень електроенергії. Також, як зазначає агентство dpa, йдеться про те, що влада повинна забезпечити пальне для генераторів та припинити постачання нафти на Кубу.

Після того, як 7 березня вийшла з ладу найбільша гідроелектростанція у країні й без електрики залишилися 23 із 25 штатів, в тому числі й столиця Каракас, виникли проблеми і з водопостачанням. Люди шукають воду в кращому випадку в гірських джерелах. Мешканці міст змушені набирати її у потоках, що стікають в місцеві ріки (на знімку). Багато крамниць зачинено, а венесуельці часто не мають готівки, щоб купити їжу, повідомляє DW. На автозаправках, які ще не закрилися, шикуються довгі черги.

Без електропостачання залишилися і лікарні. Щоб підтримувати життя пацієнтів, які перебувають у критичному стані, використовують електрогенератори. Однак уже зафіксовані випадки , коли життя людей (не менше 21) обірвалося через те, що зупинилася робота медичних апаратів.

Уряд Мадуро провину за відключення електрики в країні покладає на хакерські атаки з-за кордону і звинувачує «ворожі сили» в диверсії. Натомість опозиція наголошує на непрофесійних діях влади. 

Тимчасовий президент Гуайдо закликав людей вийти у вівторок на масові протести. Ситуацію у Венесуелі він назвав «катастрофою».

Скрін з відео, розміщеного на сторінці у Твіттері Патрісії Лайї.