У селі Маяки Біляївського району дружина Президента України Марина Порошенко в місцевій школі відкрила сенсорний і ресурсний кабінети, які було створено в рамках всеукраїнського проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації». Кімнати оснащено всім необхідним для фізичної й психологічної реабілітації школярів з особливими потребами.

За словами Марини Порошенко, нині в Одеській області діє 236 інклюзивних освітніх закладів.

— У 2016 році, коли ми починали проект, у таких школах навчалися лише 127 дітей з особливими освітніми потребами. Тепер їх 773, — розповіла Марина Порошенко. — Опорна школа в Маяках оснащена за найсучаснішими вимогами. І найкращий показник нашої роботи — це ставлення самих школярів.

Також Марина Порошенко відвідала маяківську амбулаторію, яку трохи менш як рік тому побудували коштом державного та обласного бюджетів (8,4 мільйона гривень).

— Нова амбулаторія діє менше року, але тут уже врятували багато життів і напрацьовують величезний досвід допомоги своїм пацієнтам, — розповіла Марина Порошенко. — Ми побачили, як працює телемедицина, коли професіонали з інших областей допомагають у роботі своїм менш досвідченим колегам. Це новий крок до європейських стандартів і поваги прав людини. Якщо ми вибрали європейський вектор розвитку, нам доведеться подолати ще багато бар’єрів, і я впевнена, що ми станемо гідною частиною європейського суспільства.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).

Одеська область.