Відомий український літературознавець, громадський діяч, Герой України та почесний президент університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький (на знімку) поділився своїми думками щодо нинішньої ситуації в країні.
Як розвиватиметься ситуація далі? Рано чи пізно всі злочинці відійдуть. Нам же треба будувати нашу державу. Це будівництво, і навіть ця боротьба повинні бути мирними. Хоча, звичайно, будувати, не зруйнувавши того, що заважає, також не можна. Ми за мирне зведення справді української держави, незалежної, багатої, де кожна людина почуватиметься вільною. Маємо розуміти: лише порозуміння всіх людей в Україні, лише діалог можуть розв’язати всі ці проблеми. Це треба затямити тим безумцям, які тягнуть країну у безодню невизначеності.
Введення ж надзвичайного стану матиме погані наслідки як для Президента, так і для влади в цілому. Але, на жаль, це будуть тяжкі наслідки і для простих українців. Бо у такому повороті подій немає нічого доброго. Тому сьогодні треба боротися за те, щоб цього не сталося. Не думаймо, що діяння однієї людини — це дуже мало. Одна людина може зробити надзвичайно багато. Не думайте, що Президент нічого не боїться. Він не такий сильний, як видається. Тому діймо!
Нинішнє покоління — це покоління інших людей. Їх більшість. І саме завдяки йому можна розв’язати проблему навіть у найгіршому варіанті — введенні військового стану. Бо його можна ввести для державних структур, для людини, як фізичної особи, але не можна ввести в душі людей, які вірять у свою правоту і добро.
Сьогодні багато говорять, що треба визначити одного лідера. Але ж лідера не призначають, він з’являється сам. І, можливо, він уже діє. За результатами найближчих днів ми побачимо, кого визнаємо лідером.
20 років тому на запитання: коли нарешті Україна буде нормальною державою, я говорив: це станеться у 2015 році, після того як на президентських виборах переможе випускник Києво-Могилянської академії. Щоправда, тоді вибори не мали бути у 2015 році. Тепер у мене запитують, чи справдилися мої прогнози. Відповідаю: так. Вибори призначені на 2015 рік, і переможе на них, упевнений, представник покоління, яке можна назвати випускником академії. Усі сьогоднішні лідери — це представники цього покоління. Чи стануть вони керманичами, хтозна. Але, без сумніву, лідер буде саме з цього покоління.