Протести на Майдані Незалежності в Києві та прилеглих вулицях тривають. Сутички між мітингувальниками і правоохоронцями припинилися, тимчасове перемир’я зберігається, але барикади розростаються, а протестні настрої перебувають на межі кипіння. На перший погляд, Євромайдан продовжує жити своїм звичним життям — активісти наповнюють снігом мішки для барикад, рубають дрова, щоб зігрітися, прибирають територію, жінки пораються на кухнях та роздають їжу, охоронці стежать за порядком, а хто відчергував — відпочивають у наметах. 
Однак наразі до миру і порозуміння, надію на що, хоча й слабку і хитку, вселяли перші домовленості між владою та опозицією, ще далеко. Залишається відкритим і запитання, чи спроможні лідери опозиції цілком контролювати ситуацію на Майдані? Якщо не вони, то хто?
Про останнє свідчать події, які розвивалися на Майдані минулих вихідних, зокрема, захоплення Українського дому, міністерств енергетики, АПК, а згодом і Мін’юсту. Всередині Майдану чи то визріває, чи вже народилася нова третя сила, дії якої не узгоджені з парламентською опозицією та не контрольовані нею, і які складно спрогнозувати.
Відповідальність за захоплення Мін’юсту взяла на себе організація «Спільна справа». Навіть наполегливе прохання лідера «УДАРу» Віталія Кличка припинити блокування Мін’юсту не вплинуло на протестувальників, і невдовзі міністр юстиції Олена Лукаш в ультимативній формі заявила: якщо блокування міністерства триватиме, в країні буде введено надзвичайний стан. Учора близько 14-ї активісти «Спільної справи» покинули будівлю Мін’юсту, однак попередили, що у вівторок можуть знову захопити міністерство, якщо влада не піде на поступки. Лідер «Спільної справи» Олександр Данилюк підтвердив журналістам, що захоплення Мін’юсту не погоджувалося і не координувалося з лідерами опозиції, і оприлюднив такі вимоги: призначення уряду національного компромісу, проведення дострокових президентських і парламентських виборів у строк не менше ніж 60 днів, повернення Конституції 2004 року та звільнення всіх політичних ув’язнених.
Показовим також є коментар Олександра Данилюка, котрого цитує Gordon. ua, в якому активіст стверджує, що опозиційна трійка контролює тільки сцену, а всіма діями на Майдані керують зовсім інші люди. І що Президент іде на поступки не під тиском лідерів опозиції, а під тиском Майдану. «За всієї моєї поваги до нашої парламентської опозиції вона має дуже віддалене відношення до того, що відбувається на Майдані, й фактично контролює тільки сцену, а всіма діями на Майдані, на які власне режим і реагує, керують зовсім інші люди», — сказав О. Данилюк. 
У Штабі національного спротиву назвали захоплення будівель міністерств юстиції та палива і енергетики «спланованою провокацією». Про це заявив комендант Євромайдану Степан Кубів на брифінгу. «Це є провокації. Ми офіційно відмежовуємося від них», — сказав депутат.  Кубів запевнив, що опозиція використовує всі засоби для продовження мирних переговорів із владою.
Деякі політологи вбачають у діях радикалів і в послабленні впливу на Майдан лідерів опозиції «російський сценарій». Зокрема, політичний аналітик Олександр Палій на своїй сторінці у Фейсбуці висловив думку, що «захоплення Мін’юсту — чергова провокація московської агентури з метою зірвати порозуміння в парламенті». Водночас політолог Олексій Гарань вважає, що провокативні сценарії може зламати масовість протестів: «Люди відчувають, що вони сила. І та кількість людей, яка вийшла, може поламати російський сценарій», — таку думку висловив О. Гарань в інтерв’ю Еспресо. ТВ.
Народне віче, яке було заплановано на минулу неділю, не відбулося. За офіційною версією опозиційних партій — через поминальні заходи за загиблими 22 січня на Грушевського учасниками Євромайдану. Прощальна панахида справді була вражаючою. Михайлівський собор, де проходив поминальний молебень за Михайлом Жизневським, не зміг умістити всіх, хто прийшов попрощатись із загиблим, тому люди стояли і в дворі собору, і на прилеглій площі. 26 січня йому мало виповнитися 26 років. Багато людей, у тому числі й бойові побратими Жизневського, не могли приховати сліз. Коли труну винесли з храму, скандували «Герой!». Поховають М. Жизневського у Білорусі, звідкіля він родом. Загиблого Сергія Нігояна поховали на його рідній Дніпропетровщині, а Юрія Вербицького — у Львові.
Нині на Євромайдані розширилося кільце барикад — після захоплення протестувальниками Українського дому віднині триметрові огорожі з мішків зі снігом та інших матеріалів перекривають не лише вулиці Хрещатик та Грушевського, а ще й Трьохсвятительську, Володимирський узвіз та Городецького. В Українському домі після його штурму влаштували генеральне прибирання, виставили охорону й обіцяють відкрити новий прес-центр та медпункт. Доступ на четвертий та п’ятий поверхи, де розташований Музей історії Києва, закриті та охороняються активістами. Працівники музею нині з’ясовують, чи не пошкоджено та чи не викрадено експонати та фонди.
Інформаційний простір мало не щогодини збурюють новини з Майдану, які спочатку викликають шок, а потім багато з яких спростовують. Після того як силовики залишили будівлю Українського дому, з’явилися повідомлення, начебто на даху було знайдено автоматні гільзи та патрони. МВС спростувало цю інформацію, назвавши її провокацією. «Ми не раз заявляли і робимо це знову: вогнепальної зброї, табельної, нарізної немає при охороні громадського порядку. Міліціонери несуть службу по охороні громадського порядку, і Майдан — не виняток, без зброї, використовуються лише спецзасоби», — вкотре запевнив журналістів прес-секретар МВС Сергій Бурлаков. А експерти-криміналісти в коментарях на телеканалах доводили, що жодний снайпер-професіонал не залишить після себе патрони.
На Майдані також запевняють, що зброї у протестувальників немає. В неділю коменданти Євромайдану та Будинку профспілок Андрій Парубій і Степан Кубів, у відповідь на повідомлення міліції та деяких ЗМІ, разом із послами іноземних держав обійшли Будинок профспілок, продемонструвавши відсутність зброї.
Учора на базі Комітету самоврядування Києва, який діяв з грудня 2013 року, відколи протестувальники увійшли до КМДА, було створено Комітет Народної ради Києва. Про це повідомили у прес-службі «Свободи». До його складу увійшли народні депутати України від Києва, депутати Київради та громадські діячі. Серед основних завдань Народної ради визначено створення муніципальної міліції та інших виконавчих органів.
На Грушевського сутички між протестувальниками та силовиками припинились, але біля стадіону «Динамо» на підходах до урядового кварталу і наразі — головний оборонний рубіж. Урядовий квартал охороняють декілька рядів правоохоронців. Лідери опозиції, схоже, взяли тайм-аут на роздуми до позачергової сесії парламенту, запланованої на 28 січня, від якої напряму залежатиме, чи буде знайдено правовий спосіб виходу з нинішньої глибокої політичної кризи і чи оживе надія на такий жаданий мир.
ФАКТ
 
Прокуратура Києва закрила 35 кримінальних проваджень щодо подій, пов’язаних із масовими акціями протесту в листопаді-грудні 2013 року, передає прес-служба відомства.
За даними УЗГ МВС України, з метою перевірки на причетність до масових заворушень у центрі Києва до ОВС доставлено 116 осіб. 81 особі уже повідомлено про підозру. Серед затриманих є й такі, що вже мали проблеми із законом, деякі навіть були засудженні за скоєння особливо тяжких злочинів.
 
На знімку: Київ, вул. Хрещатик.
 
Захоплений протестувальниками Український дім.
 
Фото Сергія Ковальчука.