В окупованому Луганську ГУ ГШ ЗС РФ створило спеціальний інформаційний підрозділ та агентурну мережу своїх спецслужб для роботи на підконтрольних українській владі територіях. Про це повідомив керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко.

Група з кодовою назвою «Сапфір» за завданням російських кураторів організовувала підготовку та проведення антиукраїнських інформаційних кампаній, займалася збором та аналізом інформації про вище керівництво України, ЗСУ та інших військових формувань. Також у зоні уваги цієї групи були сили та засоби, задіяні в Операції об’єднаних сил. Істотно активізувався «Сапфір» напередодні виборів Президента України, зазначають у СБУ.

Як повідомив Сергій Левченко, військові контррозвідки СБУ ідентифікували куратора цього інформаційного підрозділу — кадрового співробітника ГУ ГШ ЗС РФ підполковника Олександра Сазонова (оперативний псевдонім «Павел Бодров»). Він обіймає посаду керівника оперативної групи у складі розвідувального центру російської військової розвідки у Луганську.

Для дискредитації вищого військово-політичного керівництва нашої держави учасники групи «Сапфір» здійснювали підготовку та розповсюдження в соціальних мережах фейкових матеріалів. Зокрема, фейковий наказ МОУ про нібито припинення нарахування всіх додаткових виплат військовослужбовцям ЗСУ. Також розміщували у соцмережах фейкові заклики від імені нібито патріотичних сил до антиурядових акцій, спрямованих на боротьбу з корупцією та за імпічмент Президента України.

Крім цього, одним із основних завдань групи було розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Зокрема, систематично поширювалися матеріали для формування громадської думки про неможливість надання Україні Томосу про автокефалію. Група «Сапфір» постійно займалася дискредитацією програми СБУ «На тебе чекають вдома» і створенням у суспільстві негативного іміджу Служби безпеки України. Поставлені перед нею завдання група виконувала за допомогою спеціально зареєстрованих у соцмережах сторінок і проукраїнського, і сепаратистського спрямування. Загалом у соцмережах було створено понад п’ятдесят акаунтів та сто тридцять груп. Ці зловмисники також розсилали українським військовим смс-повідомлення провокаційного змісту.

За інформацією СБУ, загалом за час свого існування групою було сфабриковано та опубліковано в соціальних мережах майже дванадцять тисяч фейкових інформаційних матеріалів антиукраїнського характеру.