«Тіло померлого було знайдено на внутрішній стороні каркаса ялинки, що розташована на Майдані Незалежності. За попередніми даними, на тілі чоловіка не виявлено жодних видимих слідів тілесних ушкоджень. Труп направлено на судово-медичну експертизу, яка встановить справжню причину смерті громадянина».
27 січня близько 11.00 на спецлінію «102» надійшло повідомлення, що в Будинку профспілок повісилася людина. Згодом з’ясувалося, що тіло чоловіка було виявлено на внутрішній стороні каркаса ялинки, що розташована на Майдані Незалежності. На місце події негайно виїхали слідчо-оперативні групи Головного та Шевченківського управлінь столичної міліції. На місці було встановлено особу небіжчика. Ним виявився 55-річний житель Волинської області. Наразі правоохоронцями проводиться ряд першочергових слідчих дій, встановлюються обставини та свідки події.
Під час штурму Українського дому в міліцію кинули бойову гранату.
Заступник начальника — керівник міліції громадської безпеки Шевченківського райуправління міліції столиці Володимир Григоренко розповів подробиці подій в Українському домі. В приміщенні перебувало понад 300 працівників міліції, які несли службу вже два місяці в резерві та не були задіяні на охороні громадського порядку. Це працівники столичних райуправлінь та патрульно-постової служби. За його словами, під час нападу на будівлю правоохоронці мали достатньо сил для забезпечення захисту приміщення та навіть для відтиснення нападників. Але міліціонери чітко розуміли, що застосування сили в цей момент, коли влада та опозиція майже домовилися про владнання конфлікту, недопустимо, і покинули Український дім лише після наказу міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка.
— У бік правоохоронців кидали каміння та пляшки із запалювальною сумішшю. Спеціальні групи відстежували всі небезпечні предмети, які летіли в нас, щоб вчасно зреагувати. З боку правопорушників була кинута граната, яка не розірвалася. Виявилося, що на ній залишилася чека. Незрозуміло, чи просто забули її висмикнути, чи розраховували, що ми кинемо цю гранату в них, але я особисто її знешкодив, розібрав на частини,— розповів Володимир Григоренко.
Зараз вибуховий пристрій передано експертам. Попередньо — це бойова граната РГД-5. Працівники міліції зброї не мали та завжди несуть службу з охорони громадського порядку без вогнепальної зброї. Тому інформація про набої, які начебто знайшли на даху, — це чиясь вигадка або розіграний спектакль, — підкреслив керівник міліції громадської безпеки Шевченківського РУ.
Київська міліція розслідує кримінальне провадження за фактом незаконного захоплення Мін’юсту.
26 січня на спецлінію «102» надійшло повідомлення про те, що у приміщення Міністерства юстиції України по вул. Городецького, 13, в Києві намагається проникнути група невідомих осіб. На місце прибула слідчо-оперативна група Печерського райуправління столичної міліції.
На прохання правоохоронців зайти всередину приміщення з метою огляду місця події молоді люди в масках і шоломах, озброєні дерев’яними і металевими палицями (приблизно 50 осіб), категорично відмовили. При цьому вони заявили, що державне підприємство захоплене для обігріву та ночівлі активістів. Правоохоронці встановили, що вхідні двері зламані, пошкоджена металева секція вікон на першому поверсі, вибиті шибки. Всередині приміщення чувся шум і пересування меблів на всіх чотирьох поверхах.
Крім того, невідомі особи забарикадували зсередини службовий в’їзд у двір.
Подія внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві за ознаками злочину, передбаченого ч.1. ст.341 Кримінального кодексу України «Захоплення державних або громадських будівель чи споруд». Слідство у справі триває.
Прес-служба МВС України.