Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Президент України Петро Порошенко під час вручення державних нагород військовослужбовцям. 

 

Меморіал пам’яті героїв.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.                             

Більше фото тут

Голова Верховної Ради Андрій Парубій та Президент Петро Порошенко взяли участь в урочистостях, присвячених Дню українського добровольця. Разом із народними депутатами, урядовцями та представниками громадських організацій вони побували в батальйоні оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького Національної гвардії України. Особовий склад та ветерани батальйону пройшли урочистим маршем перед очільником країни та главою парламенту. А на початку заходу глава держави разом із Командувачем Національної гвардії Юрієм Аллеровим поклали квіти до Меморіалу пам’яті героїв, що загинули, захищаючи суверенітет, територіальну цілісність та незалежність країни.

Українські добровольці першими виступили на захист держави на початку російської агресії та стали основою нової армії, наголосив у своєму виступі глава держави. «Кремль був абсолютно впевнений в успіхові свого бліц-кригу, — нагадав він. — Там знали, що українська армія розкрадена, зруйнована зсередини й практично небоєздатна». Та коли виникла небезпека реальної загрози цілісності нашої країни, трапилося те, чого ворог, за словами П. Порошенка, не очікував. «Український народ миттєво самоорганізувався, а сотні Самооборони Майдану вирішили взяти на себе відповідальність за захист Вітчизни». Так виник масовий добровольчий рух, який став основною та рушійною силою нового українського війська, наголосив очільник країни. За його словами, саме 14 березня 2014 року понад п’ять сотень бійців-добровольців прибули на полігон у Нові Петрівці на Київщині. І це стало початком «славного бойового шляху першого добровольчого батальйону».
Нині наше військо входить до числа найкращих армій континенту і його боєздатність зростає щодня. «І тижня не минає без повідомлень про отримання нової зброї, створеної на українських оборонних підприємствах, — підкреслив П. Порошенко. — Ми підвищуємо забезпечення й зарплату нашого солдата та офіцера. Активно запроваджуємо стандарти НАТО й навчаємося у західних партнерів. А сьогодні вже й вони вчаться на нашому бойовому досвіді». Президент зауважив, що колишні добровольчі підрозділи тепер інтегровано до лав Збройних Сил або Національної гвардії. Вони добре вишколені та оснащені. «Ніколи не забудемо подвигу добровольців, — наголосив глава держави. — Немає міри глибини нашої вдячності тим, хто серед перших ішов у бій і дав всій Україні найцінніше на той момент — час. Перші — завжди найвідважніші. Низький вам уклін». Очільник країни також запевнив: не допустить, щоб повторилися помилки минулого. Адже саме послаблення армії, на його думку, стало підґрунтям для агресії проти нашої країни.

Вл. інф.