Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей про факти розкрадання у Збройних Силах України та підрив обороноздатності держави в період з 2004-го по 2017 рік, а також оприлюднені у ЗМІ факти зловживань щодо закупівлі запчастин, комплектуючих та обладнання для підприємств Державного концерну «Укроборонпром» на черговому засіданні розглянула факти і документи за період 2009-2010 років. Тоді, як з’ясувалося, діяли схеми, за якими військова техніка розпродавалась у 35 разів дешевше за ринкову вартість.

Як розповів голова ТСК Іван Вінник, скажімо, за ремонт одного літака-винищувача МіГ-29 розраховувалися трьома-чотирма «списаними» літаками, які потім перепродували за кордон у десятки разів дорожче. Це дозволила Постанова Кабінету Міністрів «Деякі питання відновлення та ремонту озброєння і військової техніки Збройних Сил» від 14 жовтня 2009 року за № 1135, згідно з якою можна було розраховуватися військовою технікою за ремонт військової техніки. Згодом цю постанову було скасовано. І. Вінник зауважив, що відомі заводські номери літаків, які зберігалися на оборонних підприємствах. І ці документи будуть оприлюднені на сайті Комітету з питань національної безпеки і оборони. «Комісія отримала наряди Міністерства оборони і оборонних підприємств, які свідчать, наприклад, про те, що за ремонт одного літака розраховувалися чотирма літаками разом із двигунами, — сказав І. Вінник. — У такий спосіб, із застосуванням вказаної постанови, було відчужено надзвичайно велику кількість військового майна». Окрім того, розповів парламентарій, за залишковою вартістю списувалася велика кількість запчастин — скажімо, лопатку для двигуна МіГ-20 списали за 179 гривень, хоча вона коштує на ринку майже дві тисячі доларів.

У засіданні взяли участь представники ДБР, НАБУ, Міноборони, Державного концерну «Укроборонпром» та підприємств, що входять до його складу.

Начальник Центрального бронетанкового управління ЗСУ Юрій Мельник підтвердив, що вже більше року триває інвентаризація надлишкового військового майна, яке було передано оборонним заводам. «Станом на сьогодні вже виявлено нестачу комплектуючих до бронетанкового озброєння та інших видів техніки. Всі документи передаються в правоохоронні органи», — сказав він. Водночас представник ДБР розповів, що у відомстві ще не отримали відповідних матеріалів.

Під час розгляду питання щодо вибору постачальників для підприємств ДК «Укроборонпром», зокрема, ТОВ «Оптимумспецдеталь» і ТОВ «Ренал» (які фігурують у журналістському розслідуванні BIHUS.info), комісія дійшла висновку, що у 2015-2016 роках закупівлі здійснювалися не через систему ProZorro, а через «аналіз ринку». І хто формував перелік підприємств, через які здійснювалися закупівлі, — невідомо.

ТСК направила отримані матеріали до ДБР і НАБУ для ознайомлення і прийняття процесуального рішення. Наступне засідання ТСК планують провести у закритому режимі за участю міністра оборони Степана Полторака та керівника Генерального штабу Віктора Муженка. Депутати сподіваються отримати інформацію щодо кількості техніки, озброєння та складових частин, яка зберігалася на складах ремонтних підприємств перед їх переданням в управління концерну «Укроборонпром», а також стосовно інвентаризації київського і харківського бронетанкового заводів. За словами І. Вінника, ТСК вже направляла відповідний запит до «Укроборонпрому», однак отримала відповідь, що там до червня триватиме інвентаризація. Тоді як до червня повноваження ТСК завершаться. Депутати також вирішили розглянути ситуацію щодо Дніпропетровського військового полігона. Водночас на засіданні наголошувалося, що інвентаризація на оборонних підприємствах не проводилася багато років.