У понеділок уранці в центрі Донецька з’явилися численні автобуси із логотипами вугільних підприємств. Робітники шахт у касках перебували поруч із будівлею обласної державної адміністрації. В міській раді оголосили неприйомний день і попросили залишитися тільки чоловіків. Працівники міліції пройшли інструктаж та отримали додаткове спорядження — щити, каски, кийки, бронежилети. Вулиці патрулювали добровільні загони самооборони. Крім того, в центрі можна було зустріти кілька груп молодих людей із георгіївськими стрічками на рукавах.

До таких заходів у шахтарській столиці вдалися в очікуванні штурму адміністративних будівель. На сайті міської ради з’явилося повідомлення про те, що «в Донецьку можливі провокації з боку приїжджих активістів «правого сектору». Вісім автобусів з активістами направляються до міста». Міська рада звернулася до мешканців із проханням «не брати участь у масових заходах і не піддаватися на провокації».

Тим часом очікуваний у неділю штурм будівлі обласної державної адміністрації не відбувся. Хоча добровільні захисники запевняли, що готові боронити приміщення. Біля пам’ятника Шевченку спочатку пройшов мітинг за участі організацій воїнів-інтернаціоналістів, козацьких та інших громадських організацій. Присутні засудили насильство під час політичного конфлікту і виступили на підтримку влади. «Афганці» заявили про небезпеку розколу України та звернулися до своїх побратимів в інших областях із закликом зупинити протистояння.

«Бажано вирішити конфлікт мирно і за законом. Може, вони отямляться, розійдуться, почнуть працювати, заробляти бюджет України. Як це робимо ми, — сказав гірник шахти імені Засядька Сергій. — Боюся за майбутнє країни, за своє майбутнє, за майбутнє дітей. Вважаю, це потрібно все припиняти».

Ще один учасник мітингу, працівник заводу «Топаз» Валерій поскаржився, що політичне протистояння позначилося на його житті. «У нас затримка зарплати — чотири місяці. Обіцяли, що виплатять, коли нове замовлення отримають. Але з цим переворотом ніяк не підпишуть договір. Тому живемо на зарплату дружини і сина».

На площі, де проходила акція, переважали чоловіки. Багато хто з них приїхав до пам’ятника Шевченку в спортивному костюмі. Групи молодиків стояли осторонь і ховали обличчя за медичними масками. На запитання журналістів відповідали неохоче, політичні погляди не озвучували. Секрет присутності по-спортивному вдягнених чоловіків став відомий незабаром: поруч із місцем проведення мітингу група молодиків із бейсбольними битками напала на інших учасників акції. Втрутилися міліціонери та бійці «Беркуту», які припинили конфлікт і затримали чотирьох порушників. Після завершення мітингу кілька десятків осіб вирушили до будівлі облдержадміністрації — за словами активістів, щоб захищати її від штурму. Оскільки нападників не було видно, захисники вирішили розійтися.

Як повідомив журналістам начальник ГУМВС України в Донецькій області Роман Романов, міліція посилила охорону адміністративних будівель і має достатньо сил, щоб протистояти ймовірним захопленням. «Хто захоче розгойдати ситуацію в Донецькій області або вчинити якусь провокацію — їм цього зробити не вдасться. Все буде припинятися», — сказав начальник обласної міліції.

У п’ятницю та суботу відбувалися численні мітинги прихильників Партії регіонів на підтримку чинного Президента України. За інформацією обласної організації партії, загалом у різних містах і районах області участь в акціях узяли 300 тисяч осіб.

«Янукович зробив дуже багато. Таке Євро-2012 провели! І далі буде все чудово, адже не одразу Москва будувалася», — так оцінила події в Україні учасниця мітингу в обласному центрі Галина Зіпенко.

Донецький Євромайдан припинив свої щоденні акції, незважаючи на те, що подана заявка чинна до кінця місяця. Таке рішення прийнято після того, як на мітинги опозиції почали з’являтися десятки молодиків із мегафонами та свист-ками і заглушати голоси опонентів та навіть бити. У суботу під час сутички постраждали двоє активістів Євромайдану. Після чого, з міркувань безпеки учасників, організатори закликали не приходити до пам’ятника Шевченку.

У неділю, втім, кілька осіб вийшли з національним прапором і портретом загиблого в Києві Сергія Нігояна.

 

Донецька область.

Фото автора.

Під час акції в неділю «афганці» вимагали не розділяти Україну.