Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, заступник голови Центральної виборчої комісії Євгеній Радченко.

У Центральній виборчій комісії відбувся брифінг: «15 днів до голосування: актуальні питання підготовки та проведення виборів Президента України».

Як зауважила голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, ці вибори майже з усіх питань можна характеризувати як «вперше». «Вперше: працює цей склад ЦВК, рекордна кількість кандидатів — 39 осіб, бюлетень на президентських виборах сягає 80 сантиметрів, протягом виборчої кампанії застосовується система державних публічних закупівель ProZorro і вперше під дахом ЦВК зібралися всі представники правоохоронних органів, які виступатимуть із ЦВК єдиним фронтом для забезпечення чесних, прозорих та відкритих виборів», — наголосила вона, додавши, що вперше протягом кампанії ЦВК опинилася в ситуації, коли через судові рішення відновила свою позицію, як органа, який є певним адміністратором виборів.

На сьогодні виборча комісія взяла участь у 59 судових справах. У 28 з них було відмовлено. Тобто фактично ЦВК їх виграла. Без розгляду залишено 16 справ. Задоволено було лише три позови до ЦВК.

«Ці судові справи встановили дуже важливі речі. Зокрема, обов’язковість рішень ЦВК, які вона приймає у вигляді постанов, роз’яснень, рекомендацій, що означає необхідність їх урахування всіма без виключення особами у вирішенні питань, які стосуються виборчого процесу. Крім того, судові рішення однозначно встановили дискреційні повноваження ЦВК (право посадової особи або державного органу вирішувати будь-яке питання на власний розсуд). Це означає інституалізацію органу і що ЦВК відіграє належну роль у виборчому процесі», — сказала Тетяна Сліпачук, додавши, що ЦВК, як і раніше, діятиме у чіткій відповідності до законодавства та Конституції: «Це велика відповідальність і ми її усвідомлюємо».

Зачепивши технічні питання, заступник голови ЦВК Євген Радченко акцентував увагу на тендерах, які відповідно до законодавства відбувались через систему ProZorro. Але перше застосування системи виявило і перші проблеми — строки проведення виборчої кампанії не збігаються з нормами закону, за якими вона працює. «Одразу після обрання ми піднімали це питання. І громадські організації, які розуміються на виборах, — теж. Ми хочемо використовувати систему ProZorro, але вона має бути адаптована під виборче законодавство», — зауважила

Т. Сліпачук. Її заступник Є. Радченко наголосив, що нині ЦВК більш-менш впоралась із ситуацією, але на її адресу постійно лунає критика. Проте ситуація на парламентських виборах може бути непрогнозованою: «Нині маємо 39 кандидатів, але уявімо, що буде на парламентських виборах, де будуть політичні партії і сотні кандидатів в одномандатних округах. Як ми будемо замовляти бюлетені по кожному округу окремо, як виборчі комісії закуповуватимуть канцтовари та транспортні послуги тощо? Ми розуміємо, що без змін у законодавстві, використання системи ProZorro на виборах буде дуже проблематичним. ЦВК у жодному разі не відмовляється від такої процедури закупівель, ми дуже сильно «за», щоб така система працювала».

Під час брифінгу було повідомлено також про створення спеціальних виборчих дільниць у зоні проведення Операції Об’єднаних Сил.

«ЦВК за поданням Міноборони ухвалила постанову про створення спеціальних виборчих дільниць у виняткових випадках у зоні проведення Операції Об’єднаних Сил для голосування військовослужбовців, які в ній задіяні. Відповідно до цієї постанови, створено 80 таких дільниць. З них 46 — малі, 30 — середні і 4 — великі. Постанову прийнято у суворій відповідності до закону про вибори Президента. Орієнтовна кількість осіб, які візьмуть участь у голосуванні на цих дільницях, становить 47 тисяч», — наголосив представник комісії Михайло Вербенський, додавши, що протоколи цих виборчих комісій здаватимуться потім безпосередньо до ОВК, створених на території Донецької та Луганської областей.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.