У неділю, починаючи з обіду, весь інформаційний простір був заповнений повідомленнями про «штурм євромайданівцями Запорізької ОДА». Що ж відбувалося насправді? 

У суботу місцеві активісти оголосили «24-годинний ультиматум» з вимогою відставки голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка і міського голови Олександра Сіна. 

Влада попередження сприйняла як команду до дій. І до стін адмінбудинку обласної влади, перед яким щонеділі збиралися учасники Євромайдану, було стягнуто кілька сотень спецпризначенців. 

Приблизно стільки ж (трохи збоку від основних подій) «кучкувалося» і місцевих «тітушок» з георгіївськими стрічками. Що стосується Майдану, то тут зібралися трохи більш як три тисячі осіб. До них, після перемовин з активістами, вийшов Олександр Пеклушенко. Він прилюдно заявив, що у відставку подають тільки боягузи і зрадники, а «він і не боягуз, і не зрадник». «Я з цим партбілетом (Партії регіонів. — Авт.) жив, живу і помру», — підсумував посадовець під крики «Ганьба».

А далі наелектризованому натовпу потрібна була іскра, щоб усе запалало. Мітингарі стояли біля підніжжя східців (це метрів 20 від споруди), а кілька «заохочувачів» натовпу підходили впритул до спецпризначенців. Ще пізніше, коли натовп трохи колихнувся і почав потихеньку тиснути на два ряди правоохоронців у повному спорядженні і зі щитами, з вікна другого поверху виліз добродій у масці. Він почав знущатися з присутніх. У нього полетіло каміння, і товариш подався назад.

Натовп натиснув ще, і в самий центр людського моря було кинуто кілька світло-шумових гранат. З’явилися постраждалі, й люди відступили. Залишилися тільки ті  декілька підбурювачів, котрі правоохоронцям задарма були не потрібні. А вже коли ЗМІ повідомили «про невдалу спробу штурму Запорізької ОДА», до якої ніхто навіть і не наближався, почалися затримання. Серед «пасажирів» автозака виявився і фотокореспондент «Укрінформу» Дмитро Смольєнко. Його, побитого спільними зусиллями «тітушок» та міліції, визволяв у райвідділі особисто О. Пеклушенко.

У сутичках, спровокованих «тітушками» — а ними керував добродій на «БМВ» без номерів, а також під час силової зачистки Євромайдану, вже пізно ввечері, постраждали 90 осіб. Тут, окрім правоохоронців, діяли й «молодики спортивної статури». Щодо «зачищених», то міліція повідомила про 46 затриманих.

 

Запоріжжя.