У країні понад 1500 осіб відбувають довічне ув’язнення. Правозахисники, які роками вивчають їхні справи, стверджують, що частина «довічників» сидять за злочини, які вони не скоювали. Принаймні про це йшлося днями під час прес-конференції на тему «Європейський суд зобов’язав Україну реформувати систему перегляду довічного ув’язнення».

Можливість перегляду таких справ передбачає законопроект № 2033а «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок)», який вже третій рік поспіль (після ухвалення в першому читанні 26 листопада 2015 року) парламент не може розглянути. Утім, 12 березня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) закликав нашу країну створити механізм перегляду цих кримінальних справ.

Як зазначив правозахисник Вадим Човган, скаргу до ЄСПЛ подав засуджений за вбивство громадянин України Володимир Пєтухов, який відбуває довічне ув’язнення з 2004 року. Він скаржився на те, що наше законодавство не передбачає умовно-дострокового звільнення довічно засуджених. Суд одноголосно постановив, що у випадку Пєтухова було порушено статтю 3 (заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження) Європейської конвенції про права людини, оскільки чоловік не мав жодних шансів на звільнення.

«Справді, сталася велика подія для тисяч українців. Європейський суд нарешті визнав, що українське довічне покарання порушує права людини. Тепер є твердий юридичний аргумент: у країні немає реалістичної перспективи звільнення від цього покарання. Мізерний шанс на помилування не є такою перспективою. А тепер почнеться процес, який покаже глибину дна нашої правової системи. Засуджені почнуть масово звертатися до районних судів на підставі рішення Європейського суду. Адже на рішення стосовно Пєтухова можна посилатися як на норму права і звільняти окремих засуджених довічно. Однак поки не буде змін до Кримінального кодексу, суди боятимуться це робити. Нині необхідно очікувати, що з цього приводу скаже Верховний Суд. Адже саме він має тепер переглянути питання звільнення Пєтухова», — зазначив він.

За словами директора Центру стратегічних судових справ УГСПЛ Михайла Тарахкала, на сьогодні в країні не має жодної правової можливості, окрім перегляду справ за нововиявленими обставинами стосовно тих людей, які були незаконно засуджені.

«Фактично, щоб ними скористатися, потрібно, щоб був вирок суду стосовно, наприклад, слідства чи тих суддів, які засуджували, за те, що вони ухвалювали рішення завідомо неправосудне, чи вирок суду стосовно експерта чи свідка, чого в судовій практиці майже не буває. Ще один варіант, коли знаходять справжнього винуватця злочину, засуджують його — тоді є можливість переглянути цей вирок, але таке дуже рідко трапляється. Тобто на сьогодні таких правових механізмів немає. Тому ЄСПЛ й постановив Україні реформувати свою систему перегляду довічних вироків», — розповів він.

Своєю чергою правозахисник Андрій Діденко стверджує, що майже 3—4% довічно ув’язнених — невинні. Ще мінімум 20% нібито відбувають покарання, яке не відповідає тяжкості їхніх злочинів.