У Великих Гаях, що в Тернопільському районі, запрацювала сучасна амбулаторія. Реконструкцію здійснили на базі колишнього фельдшерсько-акушерського пункту. Вартість проекту — понад 10 млн грн, половина з яких — кошти громади.

«Цей об’єкт — яскраве свідчення того, що первинна ланка медицини розвивається. Лікарі мають тепер кращі можливості, підвищилася заробітна плата, а держава наповнює матеріально-технічні бази медичних закладів. Це наочний приклад успішної медичної реформи», — зазначив під час виступу народний депутат Тарас Юрик. За його словами, якщо раніше люди сумнівалися в успішності децентралізації, реформах медицини та освіти, то тепер їхня думка змінилася.

На ремонт та добудову фельдшерсько-акушерського пункту із Державного фонду регіонального розвитку виділили понад 5 млн грн, ще стільки само — із бюджету громади. «Площу закладу збільшили в понад чотири з половиною рази — із 139 до 635 кв м. В амбулаторії є необхідне сучасне обладнання, лабораторії, облаштовано місце для дітей та стаціонарні палати. Тут працюють чотири сімейні лікарі, зокрема й педіатр», — розповів голова Великогаївської ОТГ Олег Кохман.

«Приємно констатувати, що, крім цієї амбулаторії, в області будують ще 19 таких закладів. Передбачено придбання автомобілів для сімейних лікарів, а також відповідного обладнання. Ця стратегія має охопити 195 сільських амбулаторій Тернопільщини. Думаю, такі кроки здійснюють завдяки злагодженій позиції усіх гілок влади», — наголосив голова ОДА Степан Барна.

Завдяки ініціативі керівництва держави на реалізацію реформи медицини в сільській місцевості з державного бюджету область торік отримала 227 млн грн. Голова Тернопільської облради Віктор Овчарук вважає, що позитивні наслідки медичної реформи, яка стартувала в Україні, можна відчути й оцінити вже сьогодні: «Обличчя медицини, починаючи із первинної ланки, змінюється. Крок за кроком ця галузь в області дедалі більше наближається до світових стандартів. Розширюється спектр послуг, які надають на місцях. Це зручно і не треба багато часу, щоб дістатися до лікувального закладу».

До слова, Комунальне некомерційне підприємство «Великогаївська амбулаторія загальної практики — сімейної медицини» забезпечує медичне обслуговування жителів Великих Гаїв, Дичкова, Красівки, Застінки, Товстолуга та Кип’ячки.

Фото надано прес-службою Тернопільської ОДА.