На знімку: під час презентації Геопорталу.

В Ужгороді урочисто презентували Геопортал містобудівного кадастру. До речі, Закарпаття торік посіло друге місце у всеукраїнському рейтингу відкритості та якості опублікування містобудівної документації. А цього року — в першій десятці областей, які запровадили передовий ресурс з геопросторовими даними.

Участь у заході взяли голова ОДА Геннадій Москаль, його заступник Віктор Мікулін, начальник облуправління містобудування та архітектури Микола Пігуляк, представники Мінрегіонбуду, фахівці—розробники Геопорталу.

— Геопортал — це результат напруженої роботи. На відміну від попередніх років, торік була профінансована обласна Програма створення та впровадження містобудівного кадастру, що дало змогу розробити і запустити цей сервіс, — цитує М. Пігуляка прес-служба ОДА. — Було закуплено програмне забезпечення, відповідне устаткування, створено сайт... На сьогодні Геопортал — це система збереження геоінформації, де розміщена вся містобудівна документація. Цей сервіс не дасть маніпулювати відповідними даними, натомість забезпечуватиме реалізацію державних інтересів на місцевому рівні. Зацікавлені суб’єкти, представники органів влади, місцевого самоврядування, громади отримали рівний доступ до містобудівної документації.

Презентований онлайн-сервіс — це своєрідна база даних про схему комплексної оцінки території та її природно-ресурсного потенціалу, плани сучасного використання територій, схеми розташування нерухомих пам’яток, транспорту, електропостачання, інженерної підготовки та захисту території тощо. Тут само містяться каталоги і бази даних, сервіси геопросторових даних, інформаційні ресурси.

Варто наголосити, що сайт облуправління містобудування та архітектури є п’ятимовним, адже розрахований на плідну співпрацю Закарпаття із сусідніми країнами ЄС, спільну реалізацію транскордонних програм та інвестиційних проектів. Інформація на сайті дає змогу не лише враховувати просторові особливості території, а й оцінювати перспективи здійснення на ній різних видів діяльності, планувати стратегії розвитку регіону.

— Наша організація вже давно займається просторовим плануванням територій на Закарпатті. Формування і запуск Геопорталу містобудівного кадастру — це вагомий крок області у напрямі ефективного прийняття управлінських рішень та відкритості використання даних для громадськості, — зазначила представник базової організації Мінрегіону ДП «Діпромісто» Анастасія Олещенко. — Закарпаття разом із Донеччиною, Дніпропетровщиною, Житомирщиною, Луганщиною та Одещиною стали першими серед регіонів, де так успішно розвивають систему містобудівного кадастру.

Зі свого боку Г. Москаль зауважив, що фахівці, які беруть участь у розробці та наповненні даними Геопорталу, обов’язково мають враховувати строкату географію і ландшафт області, зважати на законодавчі нюанси зміни меж територій у контексті реалізації реформи децентралізації.

Минулого року розпорядженням голови облдержадміністрації Програму створення та впровадження містобудівного кадастру Закарпатської області продовжили на період 2019—2023 років. Тому робота з наповнення та деталізації даних містобудівного кадастру триватиме й надалі. Фахівці назвали запуск Геопорталу ще одним кроком у напрямі раціонального використання земельних ресурсів і забезпечення суб’єктів містобудівної та інвестиційної діяльності комплексною достовірною інформацією. Ознайомитися із сервісом Геопорталу можна за посиланням https://zakarpatmbk.gov.ua/portal/home/index.html, а з базами даних управління — на оновленому сайті https://zakarpatoblarch.org.ua/

Фото прес-служби ОДА.

Ужгород.