У польському інформаційному просторі викликали фурор дані фірми Seleсtivv, яка лише за активними смартфонами і планшетами з українськими/російськими інтерфейсами нарахувала на території Польщі станом на січень цього року 1 мільйон 270 тисяч наших співгромадян, що становить майже 3,5% населення цієї країни.

Фірма, яка з 2015 року вивчає уподобання і поведінку користувачів мобільних телефонів у Польщі, фактично підтвердила те, про що досі аналітики і вчені-демографи говорили як про припущення. Цінність цих даних полягає ще й у тому, що досі жоден польський офіційний орган не мав настільки точних даних через високий рівень мобільності українських громадян, а Seleсtivv на підтвердження оприлюднених даних розмістила на своєму сайті також інтерактивну карту. З неї можна зрозуміти, що найбільше українців проживає у Варшаві, а також у Вроцлаві, Кракові, Познані, Гданську та Любліні. У польській столиці найгустіше покриті активними смартфонами/планшетами (з увімкненою функцією місцеперебування) українців райони міста Прага та Урсинув, а також місця розташування робітничих гуртожитків. Окрім названих великих міст, великою густотою проживання українців характеризується південь Польщі та околиці міста Радом.

Кількісно переважають чоловіки (56%), які локалізовані головно в містах з населенням до 100 тисяч осіб, а також у менших населених пунктах (тут вони становлять приблизно 53%). Жінок загалом нарахували 44% від загальної кількості: вони переважають у великих населених пунктах (53%), тоді як чоловіків-українців тут 47%. Таку розстановку співвідношення за статевою ознакою пояснюють великою кількістю робочих місць у сфері послуг (тут переважають жінки, які працюють у ресторанах, магазинах, косметичних салонах в охороні здоров’я) у великих містах та перевагою фізичної роботи для чоловіків (будівництво, виробництво) у менших населених пунктах і на територіях, що спеціалізуються на сільському господарстві.

Особливу увагу автори дослідження звертають на той факт, що аж 12% українок у січні цього року (проти 5% у січні 2018-го) користуються мобільними додатками для планування вагітності. З цього вони роблять висновок, що «громадянки України планують залишитися в Польщі назавше і створити сім’ю», і радять «не дивуватися», адже 67% українців і українок — це особи репродуктивного віку таких вікових категорій: 21—30 років — 37,8%; 31—40 років — 29,2% з них. Менш численними є групи віком 41—50 років (приблизно 15%) та старші 51-річного віку (7,2%). Варто згадати також про ще дві категорії: до 10-річного віку (3,6%) та 11—20 років (7,2%).

Коментуючи оприлюднені дані, у фірмі наголошують, що «наявні дані щодо громадян України, котрі проживають у Польщі, як демографічні, так і ті, що стосуються послуг, якими вони користуються, вказують на те, що дедалі частіше на польському ринку з’являються пропозиції банків, мобільних операторів, орієнтовані саме на цю національну групу».

Довідково

Під час проведення аналітичного дослідження фірма керувалася таким принципом: особою з України, що мешкає в Польщі, вважається та, яка має SIM-картку польського оператора, але в телефоні має встановлену українську або російську мову, а також упродовж 2018 року мінімум один раз виїжджала на територію України і/або на час перебування там змінювала SIM-картку на українського оператора. За цим принципом було відібрано фокус-групу в понад 600 тисяч користувачів із 1 мільйона 250 тисяч громадян України, які перебувають на території Польщі і спрофільовані в базі даних Selectivv.

Фото: novyny.org