Фото president.gov.ua

Енергетичний шантаж з боку Росії став одним із напрямків її гібридної війни проти України, тож гарантом нашої енергетичної безпеки та розвитку економіки, без перебільшення, стала атомна енергетика. Про це сказав Президент Петро Порошенко під час наради з питань розвитку атомної енергетики та підвищення рівня ядерної безпеки, яка відбулася на Хмельницькій АЕС. «Той внесок і та зростаюча роль, яку зараз відіграє атомна енергетика, є визначальним і для енергетичної безпеки, і для конкурентоздатності економіки», — сказав глава держави у Нетішині та нагадав, що у 2014 році частка атомників у загальному виробництві електроенергії становила 47-48%, а на сьогодні вона сягає 58%.

При цьому глава держави закликав не забувати, що збільшення виробництва електроенергії нашими АЕС відбувалося паралельно із мінімізацією отримання послуг в ядерній сфері від країни-агресора. Найочевиднішим і найвагомішим успіхом, який якісно змінив ситуацію, П. Порошенко назвав диверсифікацію джерел постачання свіжого ядерного палива. «Хіба про це почали говорити в 2014 році? Скільки я себе пам’ятаю, стільки й говорили, що це треба робити. Але десятки років агентура ФСБ, російське лобі у високих кабінетах, треба чесно казати, гальмували процес диверсифікації. Мало того, влада Януковича практично поховала процес диверсифікації, зупинивши його. І лише після демонстрації політичної волі за останні п’ять років, завдяки співпраці з американською компанією «Westinghouse», Україна стала першою країною у світі, яка здійснила диверсифікацію постачань ядерного палива», — підкреслив Президент та нагадав, що постачання палива зі США та співпраця з американською компанією «Westinghouse» розпочалися після його першої зустрічі у 2014 році з Президентом США Дональдом Трампом.

Як наслідок, у 2018 році третій блок Південноукраїнської АЕС став першим енергоблоком України, який запрацював виключно на ядерному паливі «Westinghouse». Нині таких блоків вже 6 із 13, що становить 46 відсотків атомної генерації України, яка перейшла на американське паливо, і процес диверсифікації триває. «Тепер вже можна стверджувати напевно, що нам вдалося подолати монопольну залежність української атомної генерації від російського ядерного палива, коли в будь-який час в такій важливій галузі, як атомна енергетика, Росія могла нас підвісити так само, як вона робила газовим шантажем», — констатував глава держави.

Наступним кроком у питанні постачання палива має стати забезпечення українських АЕС ядерним паливом власного виробництва. «Це дуже амбітне завдання, бо йдеться про створення власного заводу з виготовлення ядерного палива у складі «Енергоатому», — зазначив Президент та додав, що перспектива нашої енергонезалежності нероздільно пов’язана із видобутком урану, адже Україна є однією з небагатьох країн, яка має власну урановидобувну галузь. На сьогодні Східний гірничо-збагачувальний комбінат забезпечує до 40% потреб українських атомних станцій в урані, але стратегічною метою є їхнє 100% забезпечення власною урановою сировиною.

Ще одним важливим проектом у контексті звільнення від російського ядерного шантажу він назвав будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, яке розпочалося у 2017 році.

Значним досягненням для нашої атомної енергетики також стане реалізація в Україні спільного з американською компанією «Holtec International» проекту із виробництва обладнання та будівництва малих модульних реакторів SMR-160. «Здійснення такого проекту означатиме вихід на якісно новий рівень можливостей, створення десятків тисяч нових високооплачуваних робочих місць та стане поштовхом для стрімкого технологічного розвитку нашої держави», — переконаний П. Порошенко.

За словами Президента, ця нарада не випадково проводилася на Хмельницькій АЕС, адже тут знаходяться ще два надважливі для нашої держави проекти: добудова 3-го і 4-го енергоблоків станції та запуск енергетичного мосту «Україна — ЄС». Зокрема, проект Енергомосту дозволить в перспективі здійснити інтеграцію Об’єднаної енергетичної системи України з європейською мережею ENTSO-E. «Реалізація цього проекту не лише забезпечить збільшення експорту електроенергії з нашої країни, а й дозволить залучити кошти на добудову двох нових енергоблоків», — сказав Порошенко та підкреслив, що цей проект є геополітичною противагою гібридним планам Москви, адже дозволить європейським країнам мати альтернативне та надійне джерело постачання електроенергії.

...Під час засідання Ради регіонального розвитку Рівненщини Президент Петро Порошенко звернув увагу, що вже зараз в експорті області частка ЄС становить 78%. «Це результат нашої роботи, результат відкриття ринків. Лише за минулий рік експорт туди зріс на 15,6 відсотка», — сказав він та зауважив, що ці цифри мають стимулювати громади до залучення інвестора. І це разом зі значним збільшенням доходів місцевих бюджетів дасть змогу реально змінювати життя людей.

ТИМ ЧАСОМ

У Рівному поліцейські затримали двох осіб за хуліганство

Під час перебування у понеділок на Рівненщині Президента Петра Порошенка працівники поліції на майдані Незалежності затримали двох осіб, які чинили хуліганські дії.

21-річний рівненський студент кинув яйце у натовп присутніх на заході осіб під час виступу глави держави, а 42-річний житель села Кривичі Рівненського району, будучи напідпитку, нецензурно лаявся та порушував публічну безпеку і порядок.

Працівники роти поліції особливого призначення обох порушників доставили до Рівненського відділу поліції. На чоловіків склали протокол за статтею 173 (дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також правоохоронці на майдані Незалежності виявили 48-річного рівнянина, який перебував на заходах із спецпристроєм, дозвіл на який наразі анульований, повідомили у відділі комунікації поліції Рівненської області.