Торік сума збитків від незаконних дій з платіжними картками становила 0,0092 відсотка від загального обсягу відповідних операцій. Про це повідомили у Нацбанку, проілюструвавши ці дані таким прикладом: на один мільйон гривень трансакцій з використанням карток у 2018 році 92 грн припадало на шахрайства.

Загалом кількість незаконних дій з платіжними картками, за якими банки зазнали збитків, за минулий рік підвищилася до 105,5 тисячі випадків (2017-го — 77,6 тис випадків). За інформацією НБУ, середній розмір однієї такої операції — майже 2 500 гривень, що немало.

У зв’язку з цим Нацбанк вкотре нагадує, що шахраї прагнуть будь-якими способами дізнатися персональні дані, реквізити платіжних карток, коди й паролі. «Зауважимо, що в багатьох випадках злочинці намагаються видати себе за співробітників банку (або Національного банку чи служби безпеки банку) та активно починають випитувати особисту інформацію й інші дані. Національний банк вкотре наголошує, що представники банку (особливо Національного банку України) ніколи не телефонують із подібними проханнями та не мають потреби і повноважень запитувати громадян інформацію про їхні платіжні картки та рахунки», — підкреслюють фахівці Нацрегулятора й просять у жодному випадку не розголошувати реквізити платіжних карток (термін їх дії, код CVС2/CVV2, ПІН-код) та інші дані.

З метою запобігання та протидії шахрайству Національний банк рекомендує не відповідати на підозрілі телефонні дзвінки, звертатись до банку-емітенту платіжної картки та перевіряти стан своїх рахунків. Крім того, варто застосовувати ліміти на проведення операцій з використанням платіжних карток, насамперед — в Інтернеті, та користуватись послугами sms-інформування про здійснені операції.