Фото: day.kyiv.ua

Верховна Рада України має розглянути законодавчі зміни щодо реформування «Укроборонпрому» як невідкладні. Відповідний законопроект уже готується новопризначеним заступником Секретаря РНБО полковником Сергієм Кривоносом. Про це у понеділок в ефірі програми «Свобода слова» повідомив Президент України Петро Порошенко.

Президент також наголосив, що РНБО вже ухвалила рішення про повний аудит, який мають пройти підприємства «Укроборонпрому».

Президент висловив впевненість, що в парламенті існує підтримка реформ, які здатні зробити прозорішою діяльність «Укроборонпрому». «Йдеться і про відкриття частини контрактів державного оборонного замовлення, і про залучення наших іноземних партнерів до діяльності концерну», — додав Петро Порошенко.

Глава держави також повідомив, що найближчим часом буде прийнято кадрові рішення щодо складу наглядової ради «Укроборонпрому» у зв’язку із закінченням повноважень окремих членів цієї ради. «Я доручив полковнику Сергію Кривоносу підібрати відповідні пропозиції та організувати конкурси для того, щоб, у тому числі і з залученням наших міжнародних партнерів — країн-членів НАТО, з метою забезпечення довіри і прозорості укомплектувати нову наглядову раду «Укроборонпрому». Для мене є абсолютно принциповим, якщо ми будемо мати можливість отримати новітнє озброєння — воно буде в руках українських воїнів», — наголосив голова держави.

У свою чергу заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос вважає, що необхідні реформи у галузі ОПК можна провести десь за півроку за умови оперативного ухвалення парламентом відповідного законопроекту та проведення повного міжнародного аудиту.

Нагадаємо, 6 березня на засіданні РНБО було ухвалено рішення про проведення незалежного міжнародного аудиту «Укроборонпрому» та розширення складу наглядової ради держконцерну за рахунок міжнародних фахівців із країн-партнерів, які є членами НАТО. Це, на думку Президента України, пришвидшить перехід підприємств «Укроборонпрому» до стандартів, необхідних для нашого вступу до Північноатлантичного альянсу. А реалізація програми дій «П’ять кроків до Перемоги», яку анонсували у Радбезі, дасть змогу забезпечити ЗСУ новітньою зброєю, провести реформу в оборонно-промисловому комплексі, налагодити контроль та координацію складових сектору безпеки та оборони. Про це у соцмережі повідомив Сергій Кривонос.

Про реформування «Укроборонпрому» говорили давно. Деякі експерти вважали концерн зайвою і безвідповідальною надбудовою над усім українським ОПК, яка була створена Януковичем та його владним оточенням винятково в їхніх корупційних інтересах з метою централізації та управління фінансовими потоками, а також частиною виробничих потужностей, земельних ділянок та інших ресурсів, що залишилися в Україні з часів СРСР. Протягом останніх п’яти років підприємства, що входять до концерну, періодично фігурували у різних справах про зловживання та розкрадання, які вели НАБУ, ГПУ тощо. Але про реальні зміни у статусі та управлінні цією структурою заговорили лише зараз, після оприлюдненого журналістського розслідування, у якому фігурують державні посадовці високого рангу.

З початком російської військової агресії на сході України «Укроборонпром» взявся відновлювати виробництво на підпорядкованих йому підприємствах, більша частина яких була «закатована» чи вбита ще до 2014 року. Тоді, звичайно, на реформах ніхто не наполягав. Але згодом це питання порушили не лише експерти, а й ті, хто задіяний у вітчизняному ОПК. Каменем спотикання стало поєднання концерном одразу державної і комерційної функцій. «Укроборонпром», виконуючи роль державного регулятора на ринку озброєння, одночасно освоював державні (і не тільки) кошти.

У концерні це розуміли. І ще за колишнього керівника Романа Романова, який рік тому пішов з посади після конфлікту з Прем’єр-міністром, розробили програму самореформування. Ці спроби унтер-офіцерської вдови тоді спричинили чимало дискусій у фаховому середовищі. Щоправда, відтоді на законодавчому рівні прийнято чимало важливих документів, що регулюють відносини у сфері виробництва зразків озброєння та військової техніки, експортно-імпортну діяльність.

«На виконання схваленої урядом у червні 2018 року Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2028 року визначено низку пріоритетних заходів з реформування концерну, головними з яких є: удосконалення механізму взаємодії з державними замовниками, кластерізація, корпоратизація, залучення іноземних та приватних інвестицій, розвиток інноваційної, наукової та науково-технічної діяльності», — зазначив нинішній гендиректор ДК «Укроборонпром» Павло Букін.

Проте реформування потребує не лише «Укроборонпром», а й уся система вітчизняної «оборонки». Нині за забезпечення армії військовою технікою та озброєнням відповідають кілька міністерств і відомств, але досі немає органу, який би регулював та координував весь ринок озброєння, працював на потреби збройних сил та інших силових структур, а також на закордонний ринок. Цей орган має напрацьовувати державну політику у сфері ОПК, сприяти всім виробникам незалежно від форми власності і забезпечувати прозору конкуренцію.

Сподіваємося, що процес таки пішов і результат не забариться.