У Болгарії продовжують коментувати курйозний випадок з поліцейськими, які для заспокоєння натовпу вирішили застосувати сльозогінний газ, проте самі постраждали від цього.
 

Очевидно, «стрілок», що перебував у поліцейському бронетранспортері, не врахував не тільки напрямок вітру, а й тиск, під яким потрібно «обстрілювати» газом протестувальників. І слабкий струмінь сльозогінного спрею потрапив не в натовп, а в обличчя поліцейських, які стояли біля спецавтомобіля. Від несподіванки вони розбіглися по різні боки й почали промивати очі водою, а в кого її не виявилося, промокати їх рукавами мундирів, носовими хустками та усім, що потрапило під руку. Ця сцена так потішила й звеселила натовп, що застосовувати ще щось для зняття напруження на площі вже не було сенсу. Люди від усієї душі реготали з незграбних поліцейських.

Але колишній головний секретар міністерства внутрішніх справ Болгарії Ніколай Радулов, коментуючи кадри відеозйомки із протесту, зазначив, що цей випадок у керівництва МВС повинен спричинити не сміх, а глибоку стурбованість. Бо поліцейські продемонстрували всій країні, що не навчені поводженню з небезпечним сльозогінним газом і не зможуть упоратися з масовими заворушеннями. Крім того, вони не мають необхідного для цього екіпірування — протигазів, касок, у крайньому разі окулярів для захисту очей. Поблизу не було й медичних бригад для надання першої допомоги можливим потерпілим під час таких протестів.

Політологи та журналісти солідарні й з іншою думкою екс-головного секретаря МВС — сльозогінний газ поліцейські намагалися використовувати без видимих причин. На їхню загальну думку, на площі масових заворушень не було, а тих людей, які зібралися, просто переповнювали емоції та гнів проти дій влади. І це напруження було знято комічним «самообстрілом» поліцейських. До речі, троє з них постраждали серйозно й були відправлені до лікарні для промивання очей.

У цьому інциденті багато хто помітив й ще один негативний сигнал суспільству — влада не хоче прислухатися до вимог людей, які їх обрали, і готові застосовувати будь-які засоби для придушення народного невдоволення. Але поліцейські, які випробували на собі дію сльозогінного газу, тепер будуть дуже обережні перед прийняттям рішення про використання його проти людей, тим більше літнього віку. А таких була більшість на протесті проти низьких пенсій, рівня життя, що дедалі знижується, та зловживань владою.

Фото: eurointegration.com.ua