З кінця лютого, після оприлюднення журналістського розслідування про корупційні схеми в «оборонці», ДК «Укроборонпром» не залишає рейтингу топ-новин. За його реформування взялися на найвищому рівні. Однак концепцію змін у держконцерні презентували ще два роки тому. До речі, цю стратегію реформування розміщено на офіційному сайті «Укроборонпрому» з такою преамбулою: «Вона дозволить інтегрувати український оборонно-промисловий комплекс у світовий високотехнологічний ринок. Реформа спрямована на тісну міжнародну співпрацю в рамках інноваційних тенденцій. Вона передбачає одночасну роботу за юридичним, технологічним і виробничим напрямками. Щоб реформа почала працювати, необхідно змінити законодавство відповідно до світових стандартів. Що раніше депутати ухвалять усі 34 законопроекти, то швидше ОПК України інтегрується у світовий ринок».

Якщо говорити про форму, то пропоновано переформатувати концерн у холдинг зі своїми підприємствами, між якими повноваження розподілять за кластерами. Як пояснюють в «Укроборонпромі», впровадження кластерної (дивізіонної) структури — одне зі стратегічних завдань на період до 2021 року.

Перший етап — створення п’яти виробничих дивізіонів для оптимізації коопераційних зв’язків між виробниками і дослідниками, а також налагодження ефективної співпраці з приватними компаніями.

Другий етап — «відсіювання» економічно неактивних та непрофільних підприємств зі складу утворених дивізіонів. Для цього сформовано та погоджено з наглядовою радою перелік економічно неактивних підприємств-учасників для передачі їх Фонду державного майна України. І останнім етапом є створення на базі дивізіонів відповідних холдингових компаній.

«Корпоратизація підприємств дасть змогу пришвидшити системну реструктуризацію, підвищити ефективність управління та інвестиційну привабливість підприємств. Нині два державні підприємства вже перетворено на акціонерні товариства, корпоратизацію ще п’яти узгоджено з МЕРТ. Для можливості корпоратизації 67 підприємств спеціально розроблено зміни до законодавства України, які узгоджують з державними органами», — повідомив генеральний директор «Укроборонпрому» Павло Букін. Щоправда, роз’яснення щодо стратегічного плану змін, розробленого у концерні, він давав ще до виходу в ефір скандального розслідування Bihus.info.

А нині, напевно, існує чимало версій, ідей, проектів щодо того, що робити з державним концерном. І взагалі, бути йому чи не бути? Та до цього гамлетівського питання додається ще одне — як?

У парламенті розроблено законопроект щодо реформування «Укроборонпрому», повідомив голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у ЗСУ та підриву обороноздатності держави Іван Вінник. «Суть законопроекту дуже проста — треба розформувати концерн «Укроборонпром» і передати підприємство у сферу управління Кабінету Міністрів, призначити або міністра, або заступника міністра, який би відповідав за це. І тоді Верховна Рада в порядку вже парламентського контролю може повноцінно здійснювати контроль ситуації. А цей міністр за свої помилки нестиме одноосібно і політичну, і іншу форму відповідальності — адміністративну, дисциплінарну чи навіть кримінальну. Безумовно, це потребує розсекречення державного оборонного замовлення. Я вважаю недоречним засекречувати купівлю радянських зразків техніки та озброєння, оскільки нічого секретного в тому немає. Безумовно, куди вона постачається — географія, військова частина, можливо, навіть час — це буде закрита інформація», — пояснив голова ТСК.

Переформатування «Укроборонпрому» має бути поступове і планове. Інакше багато підприємств ОПК опиняться у стані хаосу, вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець. І це цілком зрозуміло, адже на концерні зав’язано багато функцій. Зокрема, державне оборонне замовлення, яке виконують не лише підприємства, що входять до структури концерну, а й приватні компанії. Причому останні виробляють уже майже 70 відсотків військової продукції в країні.

Продовження теми — у наступному номері.

Фото зі сторінки ДК «Укроборонпром» у Фейсбуці.