Прем’єрка Великої Британії Тереза Мей проситиме у Брюсселя перенести термін Brexit. Вона написала лист з відповідною пропозицією президенту Європейської Ради Дональду Туску і має відправити його до дводенного саміту лідерів ЄС, який розпочинається сьогодні. Про це повідомив речник прем’єрки у вівторок після засідання британського уряду, передає DW. Водночас Мей і надалі «абсолютно рішуче налаштована» провести угоду про вихід країни з ЄС в парламенті, зазначив він. За повідомленнями ЗМІ, вона намагатиметься перенести Brexit на більше, ніж кілька місяців. Раніше йшлося, що Brexit може бути перенесено на термін від трьох місяців до двох років. Будь-яке зміщення термінів має бути погоджено всіма 27 державами-членами ЄС, і Мей відправиться в Брюссель сьогодні, щоб обговорити варіанти з іншими лідерами.

Учора президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що саміт лідерів країн ЄС цього тижня навряд чи ухвалить рішення щодо відтермінування виходу Великої Британії зі спільноти, повідомляє Reuters. На його думку сторонам доведеться зустрітися ще наступного тижня. При цьому він додав, що Brexit без угоди є небажаним. Юнкер також наголосив, що Брюсселю потрібні чіткі роз’яснення про справжні наміри та зобов’язання британського уряду. Водночас він наголосив, що ніяких нових переговорів щодо угоди не буде, як і перегляду умов так званого «бекстопу» — механізму для управління кордонами Ірландії і Північної Ірландії після Brexit. Раніше повідомлялося, що на саміті лідери ЄС у контексті Brexit обговорюватимуть два основні варіанти: затримка на два-три місяці, якщо Мей переконає їх, що вона може затвердити угоду в Великій Британії, або на більший термін, якщо вона погодиться з необхідністю радикальної переробки угоди.

Офіційний представник ЄС на переговорах щодо Brexit Мішель Барньє вже заявив про свої сумніви щодо доцільності перенесення виходу країни зі спільноти. На його думку, продовження переговорів про Brexit матиме сенс лише в тому випадку, якщо збільшить шанси на ратифікацію Лондоном уже погодженої угоди з Брюсселем. Барньє повідомив, що після двох років переговорів з Британією зараз ключовий крок — за Лондоном, який повинен припинити невизначеність, що склалася через відсутність рішення щодо подальшого розвитку подій.

Фото: kommersant.uk