Фото автора.

У Рівному на базі Національного університету водного господарства та природокористування кафедра військової підготовки продовжує готувати командирів механізованих підрозділів та спеціалістів інженерних військ. Щороку на навчання приходить понад 200 студентів. Нині можливість здобути освіту офіцера мають і вже діючі військовослужбовці. Для них особливість навчання полягає ще й у тому, що воно відбувається в пункті постійної дислокації без відриву від виконання службових обов’язків.

На кафедрі навчаються 20 військовослужбовців-контрактників. Заняття відбуваються раз на тиждень. За два роки майбутні офіцери механізованих підрозділів проходять тактико-спеціальну та вогневу підготовку, а військові інженери — спеціальну.

Як розповів старший викладач кафедри військової підготовки НУВГП полковник у відставці Ігор Асканов, після складання іспитів його підопічні проходять атестацію й отримують первинне офіцерське звання молодшого лейтенанта. Але є одна особливість — на момент випуску військовослужбовець повинен отримати або вже мати вищу освіту за кваліфікаційним рівнем бакалавра. Згодом командири частин, які дали згоду на навчання своїх підлеглих, ставлять їх на офіцерські посади.

Олексій МОСЕЙЧЕНОК,

капітан, спецкор рівненського відділення Інформагентства Міноборони України.