Рятувальники ліквідували загоряння очерету й сухої трави на території Вилківського лісництва Одещини. Як підкріплення для гасіння вогню з повітря була спрямована авіація ДСНС.

19 березня о 11:34 до Служби порятунку надійшло повідомлення, що в Кілійському районі на 8-му кілометрі автодороги Спаське — Вилкове горить очерет на території плавнів. Станом на 14:00 площа пожежі становила 20 га очерету й 8 га Вилківського лісництва.

КОМЕНТАР

А доки рятувальники борються з вогнем, люди вперто продовжують палити сухостій, тим самим завдаючи непоправної шкоди природі. Під час вигоряння трави часто-густо гинуть і дрібні тварини. Активісти постійно діляться світлинами таких жертв у соцмережах. Екологи тим часом наголошують: спалюючи траву, люди ризикують перетворити свої ж землі на безлюдну пустелю. «Адже ґрунт утворюється тисячами років саме завдяки залишкам опалого листя й трави, і для того, щоб утворився якийсь відчутний прошарок ґрунту, потрібні якщо не тисячі, то принаймні сотні років», — коментує ситуацію Олексій Василюк, еколог міжнародної благодійної організації «Екологія—право—людина». Він також зазначає, що, на жаль, управи на паліїв немає. Мізерні штрафи їх не лякають, а органів контролю, за словами екоактивістів, майже не лишилося. Необхідна й роз’яснювальна робота.

До речі, стаття 77.1 адмінкодексу, яка, власне, називається «Незаконне спалювання сухих рослинних залишків», — це стаття, яка входить у повноваження поліції, але поліції дуже важко вирахувати, хто саме підпалив. До того ж максимальне покарання за такі дії — 40 неоподатковуваних мінімумів для громадян та 100 для посадовців. І це — якщо провину доведуть. А поки що від початку року на Київщині сталося майже півтисячі пожеж і вигоріло понад 160 гектарів землі.