У берлінському трамваї.

Берлінське підприємство громадського транспорту в День рівної оплати праці (18 березня) дало можливість столичним дамам скористатися пільговим квитком на проїзд у метро, автобусах, трамваях, міських електричках і поромах. Він дешевший за звичайний на 21%.

Так транспортне відомство підсолодило гірку пігулку нерівності в оплаті праці чоловіків і жінок. Адже, за даними німецької статистики, середня різниця в зарплаті представників цих двох статей становить саме 21%, що є одним з найвищих показників у Європі.

Він означає, що жінки, аби їхній заробіток був таким само, як у чоловіків, мають працювати не 365, а 442 дні. Тобто на 77 днів більше. Якщо відлічити стільки днів з початку року, то виходить 18 березня. Тому саме цей день і вважається Днем рівної оплати праці.

Так берлінські представниці кращої половини людства отримали можливість скористатися денним квитком для проїзду всіма видами громадського транспорту. Придбати його можна було за ціною 5.50 євро замість 7 євро, як зазвичай у спеціальних автоматах на зупинках. Цікаво, чи враховувалася у цьому разі вартість самих автоматів?

Проте така радість тривала лише півтори доби. Право на проїзд з таким квитком, зрозуміло, мали лише жінки. Якщо ж якийсь пасажир іншої статі намагався схитрувати, то контролери швидко реагували: штраф для "зайців" у Берліні становить 60 євро.

Утім, правило все-таки не без винятку. Якщо з таким квитком "застукали" трансгендера, який вважає себе жінкою, то його штрафом не карали: має право, – стверджує транспортне відомство. Цікаво лишень, як контролери перевіряли відповідність особи до трансгендерства?

Та хоч як намагалися транспортні керівники підсобити жінкам, але нерівність, однак, залишилася, зокрема ще й тому, що жінкам, котрі придбали місячний чи річний проїзний документ, компенсація не дісталася.

Щоправда, транспортне відомство зазначило, що своєю акцією вони намагалися не так дати жінкам бодай трішки заощадити, як привернути увагу до однієї з конкретних нерівностей – в оплаті праці. А також створити рекламу для самих себе: на підприємствах цього відомства жінки заробляють стільки само, як і чоловіки.

Фото: niklife.com.ua