Дональд Туск, Петро Порошенко та Жан-Клод Юнкер у Брюсселі.

Фото з офіційного сайту Єврокомісії.

Україна розширила санкції проти Росії щодо осіб, причетних до акту агресії проти наших військових у Керченській протоці. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час спілкування з журналістами в Брюсселі, де в середу відбувся неформальний міні-саміт Україна — ЄС. «Усі, хто був долучений до акту агресії проти України в Керченській протоці й Азово-Чорноморському басейні, були включені й до пакета санкцій, який був синхронізований з пакетом санкцій з боку ЄС та США», — зауважив глава держави. Загалом у переліку антиросійських обмежень 294 юридичні та 848 фізичних осіб.

Неформальний міні-саміт Україна — ЄС у Брюсселі відбувся за участю Президентів України, Європейської Ради, Єврокомісії та Європарламенту Петра Порошенка, Дональда Туска, Жан-Клода Юнкера та Антоніо Таяні, а також ключових профільних членів Європейської комісії. Сторони обговорювали перспективи розвитку відносин між Києвом та Брюсселем на наступні п’ять років та узгодили подальші спільні дії щодо відновлення територіальної цілісності та суверенітету нашої країни. Лідери привітали значний прогрес, досягнутий у поглибленні двосторонніх відносин з 2014 року, зокрема укладення та початок імплементації Угоди про асоціацію, успішне функціонування поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму, інформує прес-служба П. Порошенка. Було відзначено важливість забезпечення вільних та чесних президентських виборів в Україні, у результаті яких буде збережено курс на інтеграцію до Європейського Союзу та впровадження всеосяжних реформ. 

Співрозмовники домовились координувати зусилля з протидії зовнішньому втручанню у виборчі процеси як в Україні, так і в ЄС, зокрема у сфері кібербезпеки та відсічі дезінформації.

У контексті 5-ї річниці анексії Росією Криму глава нашої держави подякував спільноті за чітку позицію щодо невизнання незаконної окупації півострова та збереження санкційного режиму проти РФ за брутальне порушення міжнародного права.

Окрім того, учасники міні-саміту домовилися прискорити запуск програми ЄС щодо соціально-економічної допомоги українському Приазов’ю. 

П. Порошенко приділив окрему увагу обговоренню шляхів зміцнення енергетичної безпеки нашої країни у взаємодії з Євросоюзом, зокрема забезпечення газового транзиту та запуску Енергетичного мосту Україна — ЄС. Глава держави закликав припинити будівництво газопроводу «Північний потік-2», який несе загрозу для енергобезпеки всього європейського континенту.

Нагадаємо, що 21—22 березня в Брюсселі проходить саміт ЄС, де одні з ключових тем обговорення — підтримка суверенітету України у зв’язку із п’ятою річницею окупації Криму та захист європейських демократій від зовнішнього втручання.