Про це заявив під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони секретар Комітету, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо розкрадань у Збройних Силах України Іван Вінник. Він розповів, що члени ТСК мали змогу ознайомитися з матеріалами Генеральної прокуратури України, зокрема, експертизою дослідження трьох мобільних телефонів, інформація з яких була використана в журналістському розслідуванні.

«Резонанс журналістському розслідуванню забезпечили слайди, які нібито відображали розмови, яких насправді не було», — сказав Іван Вінник. За його словами, у ГПУ є майже 500 сторінок усіх розмов, тоді як у журналістському матеріалі було використано лише приблизно 100 слайдів із начебто розмовами. «Ми детально дослідили розмови Букіна (Павло Букін — керівник «Укроборонпрому». — Ред.) з Жуковим (посередником під час здійснення закупівель. — Ред.), які оприлюднені в Бігуса, і порівняли їх з реальними розмовами. Вони геть не відповідають тому, як це викладено в Бігуса, — заявив голова ТСК. — Дискусії між Букіним і Жуковим є, але зміст цих дискусій не відповідає тому, що було оприлюднено в розслідуванні».

«Питання про те, чи матеріали потрапили до журналіста вже викривленими, чи їх викривили в редакції, залишається відкритим», — зауважив зі свого боку член ТСК Олександр Бригинець на своїй сторінці у Фейсбуці. Водночас парламентарій визнав, що слідство щодо порушень в «Укроборонпромі» і військовою прокуратурою, і НАБУ «велось заповільно».

«Що стосується розпродажів, розкрадань і дій на ослаблення обороноздатності України, то наша ТСК виявила факти, що завдали шкоди в тисячі разів більшої і системнішої, ніж згадана в розслідуванні, — додав О. Бригинець. — На жаль, і щодо них слідство ведеться не поспіхом, а інтерес до них ЗМІ незначний».

Новопризначений заступник Секретаря РНБО Сергій Кривонос в ефірі одного з телевізійних ток-шоу заявив, що процес реформування державного концерну «Укроборонпром» триватиме приблизно півроку, якщо парламент якнайшвидше прийме відповідний законопроект.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження щодо посадових осіб ГПУ, СБУ, ДФС і НАБУ за непритягнення до кримінальної відповідальності керівництва «Укроборонпрому» за ймовірні корупційні оборудки. 16 березня Президент України Петро Порошенко видав Указ «Про реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення», яким увів у дію рішення РНБО від 6 березня, де йдеться про проведення впродовж місяця аудиту державного концерну. Згідно з цим рішенням Кабінету Міністрів доручено провести огляд оборонно-промислового комплексу, вжити заходів щодо залучення представників держав-партнерів до роботи Наглядової ради ДК «Укроборонпром», опрацювати питання щодо доцільності утворення центрального органу виконавчої влади для реалізації державної військово-промислової політики, управління об’єктами державної власності у відповідній сфері та контролю за їх діяльністю, в тому числі ДК «Укроборонпром».

Також має бути розроблено та внесено на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до Закону України «Про державне оборонне замовлення», передбачивши в якому підвищення рівня прозорості державних закупівель, законопроекти щодо посилення відповідальності за неналежне виконання державного оборонного замовлення та про внесення змін до Митного кодексу України стосовно спрощення ввезення складових для використання у виробництві продукції оборонного призначення.