Голова Верховної Ради України Андрій Парубій , Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут 

Учора Рахункова палата — вищий незалежний орган державного контролю — публічно прозвітувала за рік роботи в оновленому складі. Під час презентації «Рахункова палата: перший рік змін», в якій узяв участь Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, було оприлюднено виявлені у 2018-му факти порушень під час використання бюджетних коштів.  Йшлося також про результати проведених реформ в інституції для підвищення ефективності її роботи, плани щодо подальшого реформування Палати. Звіт презентував Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій пригадав, як рік тому непросто тривав процес оновлення Рахункової палати, адже не всі були зацікавлені у створенні потужного ефективного інституту парламентського контролю. «Бо нова держава, яку ми будуємо після Майдану, — це також і нові сучасні європейські інституції, нова ЦВК, нова Рахункова палата, — сказав А. Парубій. — І ми відчули зовсім нову якість, нові механізми взаємовідносин з Рахунковою палатою — не тільки в дискусіях і консультаціях на погоджувальних радах, а передусім в питаннях прийняття і виконання Державного бюджету». Голова Верховної Ради зазначив, що бюджетний процес уже другий рік поспіль триває за процедурою, як передбачено законодавством, а не «під ялинку». Глава парламенту подякував Рахунковій палаті, що вона є активним учасником і формування, і виконання бюджету.

Голова Верховної Ради назвав вдалою ініціативу Голови Рахункової Палати Валерія Пацкана про створення в рамках міжнародної організації Спецгрупи аудиту оцінювання завданих збитків і втрат та використання коштів на подолання наслідків військових конфліктів. «Це рішення є важливим для України, бо воно дасть змогу розробити міжнародну методику для оцінки втрат, які зазнала Україна від російської агресії», — наголосив А. Парубій, висловивши сподівання, що авторитет Рахункової палати зростатиме.

Саме 21 березня відбулося перше засідання Рахункової палати в оновленому складі, який затвердила Верховна Рада.

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан у своєму виступі наголосив, що Рахункова палата — конституційний незалежний державний орган зовнішнього аудиту. «На нас лежить величезна відповідальність за кожну гривню платників податків — громадян, які очікують від держави ефективності, дієвості та прозорості, — сказав він. — Від того, наскільки ефективно працюватиме Рахункова палата, держава планує і витрачає кошти, працює кожне відомство, залежить і добробут кожного громадянина та її стратегічний розвиток».

За минулий рік Рахункова палата перевірила 598 об’єктів (на майже 305 мільярдів гривень). Підготовлено і затверджено 91 звіт. Аудиторами РП встановлено порушень на загальну суму майже 17 мільярдів гривень. Це порушення бюджетного та іншого законодавства, неефективне управління та використання бюджетних коштів, майна, коштів міжнародних організацій.

В. Пацкан відзначив, що пріоритетами у цьогорічному плані роботи Рахункової палати визначено такі: охорона здоров’я і освіта, витрати на військових та внутрішньо переміщених осіб, соціальна сфера, екологія, ремонт доріг. Наприклад, після проведення аудиту ефективності адміністрування реалізації пального, за нашими РП, за два роки обсяг «тіньового ринку» бензину та дизпалива міг становити до 4,6 мільйона тонн. Аудитори зазначили, що держбюджет недоотримав майже 25 мільярдів гривень акцизного податку з цього пального. У Рахунковій палаті вже розпочали фінансові аудити за міжнародними стандартами. У 2018 році провели 3 фінансові аудити, цього 
року планують 5, а в 2024-му — охопити вже 25 установ на рік. Ще одним пріоритетом у реформуванні Рахункової палати є інтеграція у світову систему аудиту.

Валерій Пацкан також відзначив, що в Рахунковій палаті розраховують на ефективну співпрацю з Президентом, парламентом, урядом, очікують законодавчих змін щодо посилення незалежності Палати і відповідальності за невиконання її вимог та рекомендацій. «Ми маємо отримати право повноцінно перевіряти місцеві бюджети, — заявив В. Пацкан. — Нам потрібне розширення повноважень щодо аудиту державних підприємств і розширення переліку баз даних, до яких ми матимемо доступ.

Сильна держава потребує сильного і незалежного вищого органу аудиту».

У заході взяли участь представники адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, правоохоронних органів, лідери депутатських фракцій та голови парламентських комітетів, народні депутати, міський голова Києва Віталій Кличко, представники дипломатичних установ та міжнародних організацій, керівники вищих навчальних закладів.