Спливають останні дні, коли українці, котрі мешкають у ФРН, можуть зареєструватися для участі в президентських виборах-2019.

Тим часом виборча комісія у Берліні вже працює. У її виборчому списку — понад 16 тисяч осіб. Загалом у Німеччині створено чотири дільниці, і для українців у ФРН уже доступна можливість перевірити наявність свого прізвища в списках виборців. Особисті дані підтверджуються за допомогою електронної пошти, після чого можна подивитися, на якій дільниці громадянин може взяти участь у голосуванні. Якщо відповіддю буде українська реєстрація, то слід звернутися до консульства й написати заяву про зміну місця голосування.

Заява про зміну адреси діє тільки на один тур виборів, на другий потрібно буде писати нову. Тому найкраще стати на тимчасовий облік, що робиться швидко й безплатно — тоді ім’я буде в списках виборців увесь час, доки громадянин перебуватиме на обліку. Для цього документи можна надсилати поштою — особистий візит не обов’язковий.

Нині співробітники консульських установ радять співгромадянам поквапитися, бо внести себе в список у день виборів буде неможливо. Зробити це потрібно особисто і поквапитися: документи мають надійти в Україну до 25 березня. 

Берлін.