Голова Представництва ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі отримав на згадку про перебування у Вінниці сувенір із символікою краю (поруч — голова Вінницької ОДА Валерій Коровій та заступник голови облради Михайло Кременюк).

Фото із сайту Вінницької облдержадміністрації.

В інтересах держави й громадян України, аби процес реформ тривав і надалі, незважаючи на те, що нинішнього року відбуваються дві важливі виборчі кампанії — президентські та парламентські вибори. Виборчий процес не повинен стати перепоною на шляху проведення реформ. На цьому наголосив Голова Представництва ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі під час зустрічі у Вінниці з керівництвом області та обласного центру.

— Євросоюз надає підтримку Україні в проведенні реформ, — зазначив дипломат. — Переконані, що в інтересах держави — продовжувати їх надалі. Х’юг Мінгареллі звернув увагу на успіхи, досягнуті нашою державою, зокрема, у питанні реформи децентралізації. Позитивно відгукнувся стосовно процесу конкурентності передвиборчої кампанії.

— Вітаємо конкурентний характер виборчої кампанії, — сказав він. — Сподіваємося, що вибори відбудуться за міжнародними стандартами.

Голова Вінницької облдерж-адміністрації Валерій Коровій подякував пану Мінгареллі за підтримку Євросоюзом нашої держави в нинішній непростий час. Нагадав, що міжнародні партнери визнали реформу децентралізації однією з найуспішніших. І не дивно, адже значна частина фінансових ресурсів тепер зосереджена на місцях. Так, місцеві бюджети Вінниччини зросли з 400 мільйонів гривень 2014 року до 3,3 мільярда минулого.  Громадам передано не тільки кошти, а й значну частину адмінповноважень. Очільник краю поінформував гостя, що Вінницька область утримує лідерські позиції за двома важливими показниками: комфортності ведення бізнесу та формування ділового клімату. Це сприяло збільшенню (на 38%) інвестицій минулоріч. За цим показником регіон на другому місці в державі. Ще вища цифра приросту фінансових вкладень у будівельну галузь — плюс 44%. Жодна інша область не досягла торік такого високого результату.

Підприємства та підприємці краю активно освоюють європейські ринки. За словами пана Коровія, протягом двох останніх років експорт продукції з Вінниччини до країн ЄС зріс удвічі.

Х’юг Мінгареллі відвідав Донецький національний університет імені Василя Стуса, виступив з лекцією перед викладачами та студентами на тему: «Актуальний стан відносин ЄС — Україна». Дипломат відповів на запитання аудиторії. Під час спілкування з керівництвом вишу цікавився історією переїзду навчального закладу.