Євросоюз погодився перенести дату виходу Великої Британії зі складу спільноти, яку було заплановано на 29 березня. Таке рішення ухвалили під час саміту ЄС у Брюсселі.

Президент Європейської Ради Дональд Туск пояснив, що домовленість ЄС передбачає два сценарії. Перший застосують, якщо наступного тижня британські депутати переглянуть своє попереднє рішення та ухвалять угоду про умови Brexit, дату виходу країни зі спільноти буде відсунуто на 22 травня. Водночас, як інформує «Європейська правда», Д. Туск визнав, що цей варіант є малоймовірним. Якщо ж Палата громад не зможе проголосувати або втретє відхилить угоду, а, за словами Президента Європейської Ради, цей варіант політичні лідери вважають найімовірнішим, Велика Британія отримає час до 12 квітня, щоб вирішити, як далі діяти. Президент Європейської Ради додав, що до 12 квітня в Лондона залишається також право взагалі відмовитися від виходу з ЄС, відкликавши свою заявку з цього приводу. У Брюсселі хочуть вирішити питання Brexit до виборів у Європарламент, які відбудуться 23 травня. У Євросоюзі також наголосили — угоду з Лондоном більше не переглядатимуть.

Зі свого боку прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що продовжить домагатися від парламентаріїв схвалення м’якого «розлучення» з Брюсселем, пише DW. За її словами, готовність лідерів Євросоюзу до перенесення Brexit задає чіткий вектор дій для британських законодавців. Водночас вона сказала, що якщо парламент, незважаючи на всі зусилля з її боку, провалить запропоновану угоду, то аніж затягувати терміни Brexit, вона надасть перевагу виходу з ЄС без угоди. За її словами, тривале відтермінування означатиме, що Лондону доведеться взяти участь у виборах до Європарламенту, чого Т. Мей хотілося б уникнути.

Тим часом у Великій Британії петиція з вимогою скасувати вихід країни з ЄС, розміщена на британському урядовому сайті, набрала мільйон підписів при потрібних 100 тисячах для її розгляду. Проте Т. Мей у Брюсселі сказала, що не згодна з цією ідеєю.

Вона зауважила, що люди проголосували за вихід і їхнє рішення поважатимуть. «Ми не говорили: «Скажіть, що ви думаєте, і ми подумаємо про це». Ми сказали: «Ось голосування, яке ваше рішення, і ми його виконаємо», — цитує Т. Мей ВВС.