Фото з сайту Тернопільської облради.

Щоб проаналізувати результати перших етапів реформування медицини в закладах охорони здоров’я Тернопільщини, голова обласної ради Віктор Овчарук (на знімку) разом із начальником управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимиром Богайчуком зустрівся з працівниками центральних районних лікарень Зборова, Козови та Бережан. Голова облради відповів на запитання колег та обговорив із ними перспективи розвитку медичної галузі краю.

Особливо медики цікавилися підвищенням заробітних плат та зниженням цін на їхні послуги. «За період незалежності нашої держави медицина була найчастіше реструктурованою галуззю. Однак основним принципом тогочасних шляхів фінансування був розподіл коштів відповідно до кількості ліжко-місць чи населення. Як наслідок — «роздуті» штати працівників і низькі заробітні плати. Сьогодні ми стоїмо на шляху перетворення закладів охорони здоров’я із бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства і, відповідно, принцип оплати роботи лікарів буде не за час, проведений на робочому місці, а за надану пацієнтові послугу. Основна мета цього кроку — дати гідну заробітну плату лікарю, який працює. Позитивні результати з підвищення оплати праці ми вже можемо побачити на прикладі сімейної медицини. У Тернопільській області існують центри сімейної медицини, де лікарі загальної практики мають абсолютно нове забезпечення, і якщо раніше було 6 тис. грн заробітної плати, то сьогодні вже отримують 16—25 тис. грн, а помічники сімейного лікаря — від 9 тис. грн», — розповів Віктор Овчарук.

Завдяки ініціативі керівництва держави на реалізацію реформи медицини в сільській місцевості з державної скарбниці Тернопільська область отримала 227 млн грн. Укладено договори на будівництво 16 амбулаторій та на три завершуються тендерні процедури. Також для потреб області буде закуплено 134 нові автомобілі швидкої допомоги, повідомляють на сайті Тернопільської обласної ради.

Окрім високих зарплат лікарям, медична реформа передбачає і доступність послуг. «Тернопільська обласна рада здійснила перші кроки до започаткування страхової медицини в регіоні — ухвалила рішення про виділення 5 млн грн на забезпечення полісами добровільного медичного страхування працівників закладів охорони здоров’я комунальної власності. Якщо говорити мовою цифр, то за 1800 грн на рік застрахований пацієнт за потреби зможе отримати медичних послуг на 100 тис. грн», — каже Віктор Овчарук.